22.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Kako izgleda život turista u karanteni u Splitu? Nema plaže, ali sunčaju...

Kako izgleda život turista u karanteni u Splitu? Nema plaže, ali sunčaju se na balkonima. Jedna stvar im najviše nedostaje

U Splitu i Trilju organizirana je karantena za turiste koji ljetuju u Dalmaciji, a za koje je testiranjem utvrđeno da su pozitivni na covid-19 infekciju.

Andrej Kovač, koordinator svih karantena u Splitsko-dalmatinskoj županiji, imenovan od strane županijskog Stožera, za Slobodnu Dalmaciju je opisao kako izgleda život turista u karanteni u Splitu.

“Ne mogu nikud iz sobe, ali se zato, neplanirano, dodatno odmore. Ostave im se namirnice na stolu na hodniku i pokuca na vrata sobe. Iziđu, uzmu što im treba i vrate se unutra. I tako deset dana”, objasnio je Kovač.

“Naravno, nema plaže, ali se sunčaju na balkonima. Surfaju po internetu, gledaju televiziju, čitaju… Zadovoljni su. Mi im svakako želimo olakšati pa smo im na usluzi za sve što im treba. Dosta njih naručuje obroke preko dostavnih službi, čiji dostavljači dođu do recepcije, a mi preuzimamo narudžbe i nosimo ih pred njihove sobe. Plaćaju karticama, beskontaktno je sve… Imaju li zahtjeva?! Hm, voljeli bi malo popiti alkohola, ali ne smijemo im to dopustiti. Ali to je sasvim normalno, ljudi se žele malo opustiti. Kad iziđu, svi su sretni i zadovoljni, ne prave probleme. Pristojni su ljudi, žele to što prije odraditi i otići kući”, kazao je Kovač.

Najviše zaraženih turista, prema evidenciji iz splitske karantene, dolazi iz Velike Britanije, Francuske, Portugala i Španjolske.

Kovač pojašnjava i da dodatan problem za zaražene predstavlja i nemogućnost korištenja javnog prijevoza, što im sužava manevarski prostor za odlazak u karantenu.

“Ako su zaraženi, ne smiju ući u avione, vlakove, autobuse, trajekte. Svi koji dođu kod nas testirani su na aerodromu uoči izlaska iz države ili oni koji su prije putovanja, smatrajući da su zdravi, obavili testiranje dan ranije u nekom laboratoriju. Naravno, dogodi se da među njima bude pozitivnih. Kad, preko županijskog Crvenog križa, dobijemo dojavu o zaraženom turistu, odlazimo po njega vozilom u kojemu postoji zaštitna pregrada između vozača i putnika, i odvozimo ga u karantenu. Kad odrade desetodnevnu karantenu, koja počinje točno u ponoć od dana utvrđivanja zaraze i završava desetog dana u ponoć, od epidemiologa dobiju potvrdu na engleskome da su je odradili i mogu napustiti zemlju”, objasnio je Kovač za Slobodnu Dalmaciju.

Do 1. kolovoza Njemačka je, primjerice, dopuštala svojim zaraženim građanima povratak osobnim automobilom u zemlju i nastavak karantene na njezinu tlu. No, od tada i Nijemci moraju, tamo gdje im je utvrđena zaraza, ostati u karanteni i prigodom povratka u Njemačku ući s negativnim testom.

Kovač je kazao i da je od kraja lipnja do danas kroz karantenu u Splitu prošlo stotinjak turista, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike