22 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Policija upala u Banovinu: U splitskoj gradskoj upravi uhićeno više osoba

Policija upala u Banovinu: U splitskoj gradskoj upravi uhićeno više osoba

Nekoliko osoba privedeno je u akciji PNUSKOK-a u utorak ujutro u splitskoj gradskoj upravi.

Prema informacijama koje je objavilo nekoliko medija, riječ je o uhićenjima vezanim za istragu o izdavanju dozvola i gradnju objekata.

Kako doznaje reporter Rade Županović, uhićeni su još uvijek na kriminalističkoj obradi u zgradi policijske uprave.

Kasno navečer očekuje se njihov dolazak pred tužitelje USKOK-a, a istražnom sucu Županijskog suda u Splitu tijekom sutrašnjeg dana.

“Svima nam je u interesu živjeti u gradu bez privilegiranih. Grad će surađivati s policijom i USKOK-om, svu dokumentaciju ćemo im staviti na raspolaganje”, rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak i dodao: “Uspostavit ćemo antikorupcijske mjere u Gradskom uredu da Split bude predvodnik borbe protiv korupcije.”

“Današnji događaj ne mogu detaljnije komentirati jer je istraga u tijeku”, rekao je i dodao da u njegovom uredu nisu bili, no da su ga obavijestili da će vršiti uvide tijekom dana.

Kazao je da jesu bili iznenađeni i da je to za gradsku upravu neugodna stvar, ali da takve stvari treba ispitati i da će biti na raspolaganju. “Uputit ćemo USKOK-u službeno očitovanje i poduzeti pravne i zakonske mjere prema tim službenicima”, rekao je.

“Mi smo uočili kosture iz ormara i o tome smo već izvijestili. Primjerice ugovor za DTK zbog kojeg će Split ostati bez dva i pol milijuna kuna u proračunu”, rekao je Puljak.

Komentirao je i splitski GUP: “Sadašnji GUP nije optimalan. Bilo je 500 zahtjeva za izradu novog GUP-a i tome ćemo pristupiti. Predložit ćemo neke izmjene u javnom interesu, a onda ćemo pristupiti izradi novog GUP-a. Zadnji put je to trajalo deset godina, pokušat ćemo to ubrzati. Grad se ne može razvijati bez kvalitetnih podloga.”

Gradonačelnik Ivica Puljak za N1 je potvrdio da PNUSKOK u zgradi Banovine provodi izvide.

Neslužbeno se doznaje da su privedena tri zaposlenika splitske Banovine. Nije riječ samo o djelatnicima, sumnja se širi i na poduzetničke krugove, konkretno arhitekte.

Odvjetnik Vinko Ljubičić potvrdio je za N1 da ga je jutros kontaktirao poduzetnik Zvonko Kotarac kojeg se sumnjiči za nepravilnosti izgradnje hotela na Žnjanu. Osumnjičeni su i poznati splitski arhitekti, no u ovom trenutku nema više informacija.

PNUSKOK je također potvrdio da je u tijeku pretraga stanova gdje žive osumnjičeni u ovoj akciji.

Glasnogovornica gradske uprave Kristina Čuvalo za Hinu je potvrdila da su djelatnici policije jutros stigli u prostorije gradske uprave i da će javnost o svemu izvijestiti naknadno.

Prema neslužbenim informacijama policija istražuje nezakonitosti vezane uz jednog poduzetnika koji je izgradio nekoliko stambenih zgrada i poslovnih objekata u Splitu, a zadnja investicija mu je bio hotel.

Policija i Uskok o uhićenjima se još nisu oglasili.

Neslužbeno je riječ o nastavku kriminalističkih istraživanja koje je policija provodila nad nizom osoba u travnju i listopadu 2019.

U tijelu su pretrage stanova i poslovnih prostora uhićenih, među kojima su navodno voditeljica odsjeka za graditeljstvo te savjetnica i savjetnik iz tog odjela.

Iz splitske gradske uprave potvrdili su da je bilo uhićenja, ali za više informacija uputili su na adresu policije.

Jutarnji list javlja da su nalozi za uhićenje ishođeni za 12 osoba te da se radi o građevinskim malverzacijama, primanju i davanju mita.

Među uhićenima je, piše tportal, i jedan pročelnik.

Uz pročelnika uhićene su i dvije osobe zaposlene u uredu za prostorno uređenje. Jedna od njih bila je privođena i ranije, kada je 2019. istraživana sumnjiva legalizacija viška kvadrata u jednom objektu. Optužnica u tom slučaju je potvrđena početkom lipnja ove godine. Dalmatinski portal piše da je uhićen i suprug te službenice, arhitekt.

Uhićenja u gradskoj upravi tportalu je potvrdio i splitski dogradonačelnik, Bojan Ivošević.

Da je više osoba privedeno jutros u akciji PNUSKOK-a, potvrđeno je i iz policije za Dalmatinski portal.

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, privođenja su se nastavila i izvan zgrade Banovine te je slobode lišeno i nekoliko splitskih arhitekata.

Opet se istražuje gradnja objekata i izdavanje dozvola splitskom poduzetniku. Sada se istražuje gradnja hotela i zgrade te su ovom akcijom obuhvaćeni svi u lancu, od investitora do ljudi koji su im izdavali dozvole. U Gradu Splitu su potvrdili da je u utorak ujutro bilo policijskog postupanja, ali za konkretnije informacije ipak su uputili na policiju, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike