25.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Božinović: Izlaz iz ove situacije je cijepljenje, to nije politička odluka već...

Božinović: Izlaz iz ove situacije je cijepljenje, to nije politička odluka već znanstveno utemeljeno

Na Policijskoj akademiji, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je na primopredaji osam mobilnih termovizijskih kamera s terenskim vozilima za nadzor državne granice, javlja HRT.

Komentiravši mjere vezano uz koronakrizu, koje se zadnjih dana spominju u medijima, rekao je kako je cijepljenje jedini izlaz iz ove situacije.

– Nema drugog kvalitetnog izlaza i to nije politička odluka, već znanstveno utemeljeno, rekao je ministar Božinović dodavši kako su u planu razgovori s predstavnicima poslodavaca i sindikata.

– Sve ovo što pričamo je posljedica toga da još postoji značajan broj ljudi, ne samo u RH, koji misle da se iz ovoga možemo izvući na neki drugi način, što nažalost nije moguće. Sve dok ne stvorimo kolektivni imuni štit prema virusu on dobiva prostor za nove mutacije i zato trenutno imamo posla s delta sojem koji se širi 60 posto brže u odnosu na ranije varijante. On već dominira cijelom Europom, istaknuo je te dodao: jedini odgovor je masovno cijepljenje. Što više ljudi se cijepi može se smanjiti prostor u kojem virus dodatno mutira, jer sve te nove varijante čine ga otpornijim ili ga ubrzavaju.

– Ovo je druga tranša mobilnih termovizija. To je proizvod hrvatske pameti, rekao je ministar Božinović.

– Do sada je postavljeno 28, a u pripremi je osam novih stacionarnih radarskih sustava, a tu su i mobilne termovizijske kamere koje omogućavaju mobilnost i preciznost rada jer se mogu u vrlo brzom vremenu prebaciti tamo gdje ima naznaka da je povećano kretanje ilegalnih migranata, dodao je.

Istaknuo je i da 90 posto sredstava dolazi iz EU fondova.

– Osam vozila – 23,9 milijuna kuna. Prva tranša od 14 – 47,2 milijuna kuna. Ovih osam ima određena poboljšanja – povećana je rezolucija slike i još neka tehnička rješenja vezana za hidraulički stup i kameru koji na još višu razinu podižu kvalitetu rada, rekao je Božinović.

Dodao je i da je ove godine zabilježeno oko 7.500 pokušaja ilegalnog prelaska migranata u RH, što je za 11 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

– Vidi se iz godine u godinu koliko je hrvatska policija sve učinkovitija u zaštiti granice. Prošle godine zabilježili smo porast od 43 posto – 29.000 pokušaja nezakonitih prelazaka, javlja HRT.

Britanija ukida sve mjere, odbacuje i maske: Bit ćemo najotvoreniji u Europi i s koronom živjeti kao s gripom

Najnovije

Još iz rubrike