22 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo U intervjuu progovorila znanstvenica koja vodi institut u Wuhanu, optuživan da je...

U intervjuu progovorila znanstvenica koja vodi institut u Wuhanu, optuživan da je od tamo “pobjegao” koronavirus

Kineska top znanstvenica iz virologije dr. Shi Zhengli u intervjuu za New York Times odgovarala je na pitanja o tezi da je SARS-CoV-2 pobjegao iz laboratorija u Wuhanu.

Zhengli je direktorica Centra za nove zarazne bolesti Instituta za virologiju u Wuhanu, institucije koja se vrlo brzo nakon početka pandemije Covida-19 našla na udaru pojedinih kritika da virus koji je do danas pobio najmanje 3,8 milijuna ljudi, potječe iz tamošnjeg laboratorija.

Na toj tezi je, primjerice, do kraja svog predsjedničkog mandata inzistirao Donald Trump.

New York Times u uvodu ističe da se znanstvenici i dalje, generalno uzev, slažu oko toga da ne postoje direktni dokazi za teoriju o bijegu virusa iz laboratorija, ali i to da je tu teoriju podgrijao nedavni poziv Joea Bidena da se tu temu o porijeklu koronavirusa ubrzano istraži.

Pojedini znanstvenici tvrdili su da su eksperimenti Zhengli s koronavirusima povezanih sa šišmišima u laboratoriju bili nedovoljno sigurni. Drugi su se pozivali na izvještaje američkih obavještajaca, po kojima su navodno među prvim oboljelima od Covida-19 bili i neki radnici iz Instituta za virologiju u Wuhanu.

Kad je novinarski dvojac iz New York Timesa prije dva tjedna nazvao na mobitel Zhengli, ona je prvo rekla da radije ne bi direktno razgovarala s njima, pozivajući se na pravila instituta. Ipak…

“Kako bih za Boga miloga mogla ponuditi dokaze za nešto o čemu nema nikakvih dokaza”, kazala je, podigavši u tom trenutku razgovora glas.

“Ne znam kako je svijet uopće došao do toga da se stalno nabacuje blatom na nedužne znanstvenike”, napisala je nešto kasnije u pisanom dijelu intervjua.

Potpuno je odbacila da bi itko od njenih kolega obolio od Covida prije nego što je došlo do izbijanja onoga što će ubrzo postati pandemija. Rekla je i to da nema govora da bi njen laboratorij imao ikakav izvor dotičnog virusa prije pandemije.

List objašnjava da je sumnju u pojedinim krugovima dodatno podgrijalo to što je NR Kina dopustio timu istražitelja Svjetske zdravstvene organizacije da dođe istražiti činjenice u Wuhanu, ali je znanstvenicima iz tima pritom ograničila pristup nekim dijelovima instituta.

Kinesku znanstvenicu svijet inače smatra jednom od vrhunskih virologinja koje čovječanstvo trenutno ima. Ona je vodila ekspedicije koje su istraživale staništa šišmiša kako bi se ispitali načini na koje virusi sa životinja prelaze na ljude. 2019. primljena je zbog tih istraživanja u Američku akademiju za mikrobiologiju. Takvom stručnjakinjom smatraju je i danas, prenosi RTL.

Ali, već početkom 2020. za South China Morning Post bila je prisiljena doslovno se morala zaklinjati u to da njen laboratorij nema ništa s porijeklom SARS-CoV-2.

Na njenom institutu radi oko 300 ljudi i tamo se nalazi jedan od samo dva laboratorija u Kini najviše biološke sigurnosne razine 4. Ona inače, što je za znanstvenicu takvog kalibra u Kini, nije članica Komunističke partije.

New York Times podsjeća da je njen tim, koji je do sada prikupio čak oko 10.000 uzoraka iz šišmiša diljem Kine, a sve je počelo još 2004. izbijanjem epidemije SARS-a, 2017. objavio rezultate eksperimentiranja s virusom kada su napravili takav hibrid koronavirusa (jedna od skupina virusa), a pri čemu su se koristili dijelovi genoma postojećih virusa, kao i onih potencijalno kadrih prijeći na čovjeka.

Bila je riječ o nastojanju sprečavanja budućih prelazaka virusa sa životinja na ljude.
“Moj laboratorij nikada nije provodio niti surađivao na eksperimentima kojima bi se povećavala zaraznost virusa”, odgovorila je sada na tu temu.

Drugim riječima, ona je rekla da se pazilo da se ne petljaju s takvim mijenjanjem virusa kojima bi se povećavala njihova potentnost. Neki od tih eksperimenata provodili su se u biološkom laboratoriju sigurnosne razine 2 i to je onaj dio na koji se pozivaju oni koji tvrde da se nije dovoljno pazilo na sigurnost.

Dr. Shi Zhengli na to odvraća da viša sigurnosna razina nije bila potrebna zato što tada definitivno nije bila riječ o virusima koji su imali veze s mogućnosti prelaska na ljude. A na pitanje o navodna tri slučaja oboljenja istraživača od viroze “nalik gripi” još iz studenog 2019., ona je rekla:

“Institut za virologiju u Wuhanu nije imao takvih slučajeva. Ako je moguće, biste li poslali imena tih triju osoba kako biste nam pomogli to provjeriti?”

Ona je, inače, sa svojim timom godinama upozoravala od opasnosti da se neki od koronavirusa pretvori u takav oblik koji bi jurnuo na ljude, što je bio i razlog zašto je na njima godinama radila.

Njoj u prilog i naporima njenog tima, posebno na početku pandemije, za New York Times govorio je niz američkih znanstvenika, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike