32.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Capak moli sve da “navijaju uz epidemiološke mjere”: Sve drugo vodi u...

Capak moli sve da “navijaju uz epidemiološke mjere”: Sve drugo vodi u zatvaranje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, govorio je o tome kako bi građani trebali sigurno navijati na javnim okupljanjima tijekom nogometnog Eura.

“Preporučujemo ugostiteljskim objektima da organiziraju gledanje utakmica uz epidemiološke mjere”, kaže za HRT i dodaje kako će sve nadzirati inspektori Civilne zaštite i državnog inspektorata.

“U našoj današnjoj odluci jasno piše da se traži od lokalnih i županijskih Stožera da nadziru takva događanja”, veli. O okupljanju nakon utakmice u Zadru rekao je kako je to epidemiološki loše.

“To je epidemiološki loše za naše zdravlje, a s druge strane se šalje loša slika u svijet oko toga da se takvi događaji mogu dogoditi koja odbija one koji žele sigurno ljetovati i sačuvati svoje zdravlje”.

Govorio je i digitalnoj potvrdi za prelazak granice, ulazak na koncerte i u kazališta. Kaže kako to ne smatra diskriminacijom.

“EU je donijela propis o digitalnoj potvrdi za lakši prelazak granice i u medicinske svrhe, dakle, da se lakše može kontrolirati je li netko cijepljen ili je prebolio”.

Rekao je i kako je Velika Britanija odlustala od toga, ali kako oni više nisu dio Europske unije pa su za sebe donijeli takav propis.

“Mi mislimo da će se to koristiti širom Europe za sigurna okupljanja, smatramo da možemo tu digitalnu potvrdu koristiti i u te svrhe i mislim da je to stimulacija građanima da se cijepe”, kaže.

Rekao je i kako vjeruje da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata do ponoći – sasvim dovoljno, dok za svadbe i koncerte nema ograničenja.

“Događaji iz sredine ljeta nas upućuju na veliki oprez”, veli.

Dodao je i kako se najviše ljudi cijepilo u Zagrebu i Međimurskoj županiji te da je prosjek Hrvatske realtivno dobra brojka. Vjeruje kako će do kraja lipnja postići zadani cilj procijepljenosti.

Ističe i kako nema viška cjepiva, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike