26.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno USKOK otvorio istragu protiv braće Mamić, Tadića i sudaca, traže istražni zatvor

USKOK otvorio istragu protiv braće Mamić, Tadića i sudaca, traže istražni zatvor

Policija i USKOK objavili su priopćenja koja se odnose na slučajeve uhićenje osječkih sudaca.

“USKOK je, nakon izvida provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971., 1961.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Osnovano se sumnja da je I. okr., prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv IV. i V. okr. i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao s IV. okr. s kojim se nastavio družiti. Pritom je IV. okr., znajući da je I. okr. sudac Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je I. okr. svjestan svega navedenoga uzeo.

Nadalje se osnovano sumnja da su, u razdoblju od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, IV. okr. kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv V. okr. i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s II. okr., također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, koji mu je predočavao da će on osobno, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i s III. okr., za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu. Sukladno dogovoru s II. okr., a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist V. okr. i drugih optuženika, IV. okr. je kao protuuslugu za navedeno u više navrata II. okr. predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca. Osim toga je IV. okr., zajedno s V. okr., ostvario kontakt i s III. okr. u Širokom Brijegu tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga IV. okr. putem II. okr. novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru s IV. okr. osigurao V. okr. koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je VI. okr., na traženje IV. okr., predao II. okr. za njega i III. okr., znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima II. i IV. okr. na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist IV. okr. i drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta. Također je IV. okr., zajedno s V. okr., kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka II. okr. i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno IV. okr. autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak II. okr. na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.”, stoji u priopćenju USKOK-a.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, dovršili su kriminalističko istraživanje šestoricom hrvatskih državljana starosti 56, 63, 67, 62, 50 i 60 godina zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela protiv službene dužnosti odnosno kaznena djela primanje mita, trgovanje utjecajem, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem.

Priopćenje policije

“Sumnja se da je 56-godišnjak kao službena osoba, od 27. rujna do 22. studenoga 2016. godine, primio mito da bi unutar granica svoje ovlasti obavio službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti, a 62-godišnjak drugome dao mito namijenjeno toj osobi da unutar granica svoje ovlasti obavi službenu radnju koju ne bi smjela obaviti.

Nadalje, postoji sumnja da je 63-godišnjak kao službena osoba, od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. godine, zahtijevao i primio mito za sebe i drugoga, a kako bi unutar granica svoje ovlasti obavio službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti te zahtijevao i primio mito za sebe i drugoga da iskorištavanjem svoga službenog položaja i utjecaja posreduje da se obavi službena radnja koja se ne bi smjela obaviti.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem postoji osnova sumnje da je 62-godišnjak, sukladno dogovoru sa 63-godišnjakom, a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist 50-godišnjaka i drugih optuženika, kao protuuslugu za navedeno u više navrata 63-godišnjaku predao ukupno najmanje 370.000,00 eura za njega osobno te za 56-godišnjaka i 67-godišnjaka.

Osumnjičeni 60-godišnjak je znao za svrhu predaje navedenog iznosa, budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima 63-godišnjaka i 62-godišnjaka, na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četvorica osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, a policijski službenici su Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli kaznenu prijavu protiv šest osoba”, stoji u priopćenju, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike