26.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Otkrijte trikom od 5 sekundi je li meso pokvareno ili je svježe

Otkrijte trikom od 5 sekundi je li meso pokvareno ili je svježe

Budući da čovjek ne zna koliko dugo meso stoji u hladnjaku u trgovini, postoje neki znakovi koji mogu otkriti je li to meso svježe ili nije. Boja, količina krvave vode i prošaranost bijelim prugama otkrivaju koliko dugo meso stoji.

– Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro – naglasila je Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra. A da to vidite, potrebno vam je samo par sekundi da promotrite zapakirano meso.

– Masnoća mesu daje aromu – kaže Roesicke i dodaje da bi kvalitetno meso moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Najbolje je uvijek kupovati domaće svježe meso, ali to nije uvijek moguće, pa je bolje birati meso koje je iz regije, jer ono nije dugo putovalo do trgovine. Osim informacija koje su napisane na pakiranju, treba i dobro pogledati samo meso.

Boja mesa ovisi o vrsti – teletina treba biti svjetla, ali ne bijela, isto kao i kod peradi. Svježa govedina je srednje crvene boje, ne tamno crvene boje, a svinjetina blijede ružičaste boje.

– Ako vidite nijanse sivog na mesu – bježite – naglašava Roesicke

Čvrstoća mesa je isto jasni pokazatelj svježine, piše Poslovni Dnevnik. Kad prstom pritisnete meso, ako je svježe brzo će se vratiti u prvobitan položaj, a ako je staro, ostati će udubljenje. Površina mesa treba biti blistava, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike