22 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Od danas novost na granici EU: Kod prijave gotovine od 10.000 eura...

Od danas novost na granici EU: Kod prijave gotovine od 10.000 eura gleda se i zlato

U Europskoj uniji danas na snagu stupa prošireno pravilo prema kojem svi koji ulaze ili napuštaju teritorij Europske unije moraju popuniti gotovinsku deklaraciju ukoliko kod sebe imaju 10 000 eura ili više u valuti ili u protuvrijednosti. Novost je u tome što je proširena definicija o tome što se definira kao gotovina, s obzirom da su već 2005. godine uveli pravilo prijave ukoliko pri sebi imate gotovinu u iznosu većem od 10 000 eura.

– Carinici imaju pravo provjeriti putnika, njihovu prtljagu i sredstvo prijevoza. Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen – poručuju iz Unije.

Novo pravilo je dio strategije Unije u borbi protiv pranja novca i izbora financiranja terorizma. Za početak, proširit će se definicija ‘gotovine’ i obuhvaćat će čekove, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge, te slične predmete. Ukoliko carinici imaju opravdanu sumnju da je novac povezan s kriminalnom aktivnošću, moći će oduzeti gotovinu iznosa manjeg od 10 000 eura.

Gotovinske deklaracije čuvat će se čak pet godine, s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi i izlazi u Uniju. Spomenuto pravilo Unije postalo je dio hrvatskog zakonodavnog sustava 07. svibnja ove godine, kad ga je izglasao Hrvatski sabor, piše Večernji.

Napomena: 10.6. nakon opaske Raskrinkavanje.ba izvršena je nadopuna članka

Najnovije

Još iz rubrike