23.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Problemi s covid putovnicom uoči sezone, posebno je bizarna situacija sa Slovacima

Problemi s covid putovnicom uoči sezone, posebno je bizarna situacija sa Slovacima

Iako Europska unija na realizaciji covid-putovnice aktivno radi praktično od početka godine, njena odgoda za srpanj teško može biti dobra vijest za domaći turizam, a posebno činjenica da će primjena tog dokumenta na nekim našim emitivnim tržištima do zadnjeg trenutka biti upitna.

Naime, Hrvatskoj turističkoj zajednici poslao se upit kako bi se provjerilo koliko su za uvođenje certifikata spremna tržišta s kojih nam dolazi najviše gostiju, a iako na većini njih predviđaju da će sve biti spremno već i prije srpnja, izgledno je da će Slovaci ove godine na Jadran dolaziti s isprintanim papirima i kartonskim potvrdama.

Dapače, ne samo da je Slovačka daleko od digitalizacije zdravstvenih informacija koje će ovo ljeto biti potrebne za putovanja, nego problem postoji i s trenutnim, papirnatim potvrdama koje nisu najprikladnije za prelazak granice, a od direktora predstavništva Dubravka Miholića doznaje se da problem postoji kod sve tri vrste potvrda – za cijepljene, preboljele i negativne osobe jer se većina dokumenata izdaje na slovačkom jeziku.

“Za rapid antigensko testiranje dobije se SMS kod državnih ustanova, dok privatni laboratoriji izdaju certifikate na slovačkom, ali bez naziva proizvođača. Potvrde koje Slovaci dobivaju o cijepljenu nisu ujednačene. Neki donose na granicu A4 papir sa slovačkim testom i pečatom, drugi predaju kartice. Ove potvrde, odnosno neka vrsta privremene putovnice još ne sadrži prijevod na engleski jezik, a nemaju ni elektronički kod. Kad je u pitanju početak ljetne sezone, ovo se pokazalo kao veliki problem”, rekao je Miholić, dodavši da je Vlada obećala u dogledno vrijeme izdavati certifikate s QR kodom te prijevodom na engleski, ali točan datum još glasi – “u bliskoj budućnosti”. Za razliku od Slovaka, Česi već sad nemaju problem s putovanjima – potvrde koje se trenutno izdaju su dvojezične, a covid-putovnica trebala bi biti formalizirana i prije srpnja. Poljska je po tom pitanju prilično napredna: direktorica predstavništva u Varšavi Agniezska Puszczewicz kaže kako se covid-putovnica na tržištu testira od 20. svibnja, a najave su da će certifikat biti povezan s europskim sustavom najkasnije do 25. lipnja, ali izgledno već i od početka mjeseca.

Velik zagovaratelj zelene putovnice, tržište Austrije, aktivno radi na uvođenju dokumenta, a trenutno se preispituje je li postavljenim konceptom osigurana zaštita osobnih podataka na koju Austrijanci polažu veliku važnost.

“U proceduru je puštena promjena zakona koji će predstavljati pravni okvir za predočenje dokaza o cijepljenju, ozdravljenju ili testiranju putem QR koda”, otkrio je direktor predstavništva Branimir Tončinić.

Dobra situacija je i u Mađarskoj koja ima digitalno centralizirane podatke te već sada izdaje sigurnosne certifikate svima koji prime cjepivo ili su preboljeli bolest.

Postojeće iskaznice u digitalnom obliku i sad se koriste u zemlji, doznaje se od direktorice predstavništva Ivane Herceg, a Hrvatska je s Mađarskom ionako potpisala sporazum o međusobnom prihvaćanju potvrda o cijepljenju, što se pozitivno odražava na povećan broj dolazaka mađarskih turista u Hrvatsku.

Talijanski premijer Mario Draghi ovaj je tjedan u Bruxellesu najavio da će digitalni certifikat biti spreman za sredinu lipnja te zasad nema nikakvih dojava da bi oko njegova uvođenja na području Italije bilo kakvih teškoća.

Eventualne teškoće tako se zasad anticipiraju uglavnom za slovačko tržište koje je Hrvatskoj poprilično bitno. Slovaci, naime, spadaju u naših top 10 emitivnih tržišta, no s obzirom na pandemiju, njih udio lani spao je na dva posto, kad je na Jadran stiglo 157 tisuća Slovaka te napravilo 1,1 milijun noćenja.

Mršave su to brojke u odnosu na 464 tisuće slovačkih gostiju, koliko ih je na odmor pristiglo 2019., ali u drugoj po redu sezoni obilježenoj pandemijom turistički sektor računa na svaki pojedinačni dolazak.

U prilog ne ide ni činjenica da je covid-putovnica odgođena za početak srpnja, kao ni to da će članice od tog datuma imati još probni period od šest tjedana da taj dokument postane potpuno operativan, čime smo već stigli do polovice kolovoza, odnosno u kasno ljeto.

Kako bi se to preveniralo, premijer Andrej Plenković najavio je sklapanje bilateralnih sporazuma s našim emitivnim tržištima kako bismo turistički promet ostvarivali i prije uvođenja digitalnog certifikata.

“Kao turistička zemlja imamo jak motiv da se covid-putovnice što prije primjenjuju. To će omogućava brži protok, ulaz i sigurniji boravak i dolazak ljudi. Podsjećam da je Hrvatska još u travnju ublažila režim prelaska granica te smo i sada otvoreni za inozemne goste.Trenutno brojimo oko 80 tisuća turista, a veći intenzitet prometa očekujemo s približavanjem glavnih ljetnih mjeseci”, kaže direktor glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Najnovije

Još iz rubrike