22.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Rotterdam: Šok za Hrvatsku! Albina nije ušla u finale Eurosonga

Rotterdam: Šok za Hrvatsku! Albina nije ušla u finale Eurosonga

U dvorani Ahoy u Rotterdamu počelo je 65. izdanje najstarijeg i najvažnijeg pjevačkog natjecanja u Europi, Eurosonga. Hrvatska večeras nastupa deseta, a ukupno će se predstaviti 16 zemalja. To su redom: Litva, Slovenija, Rusija, Švedska, Australija, Sjeverna Makedonija, Irska, Cipar, Norveška, Hrvatska, Belgija, Izrael, Rumunjska, Azerbejdžan, Ukrajina i Malta.

Osim njih, večeras ćemo čuti i tri zemlje koje su već u finalu – Nizozemsku, Njemačku i Italiju. Voditelji događaja su glumica i voditeljica Chantal Janzen, pjevačica i voditeljica Edsilia Rombley, pjevač, voditelji nizozemski komentator Jan Smit te beauty blogerica i zvijezda YouTubea Nikkie de Jager.

Valja podsjetiti kako večeras glasaju samo zemlje koje nastupaju i tri spomenuta finalista. Kao što eurovizijska tradicija nalaže, svaka zemlja davat će od jednog do 12 bodova.

Večeras broj bodova neće biti objavljen, nego će samo objaviti deset zemalja koje prolaze u finale.

Večer otvara aktualni pobjednik Duncan Lawrence, piše Večernji.

TIJEK VEČERI:

Slovence predstacvlja 36-godišnja glumica i pjevačica Ana Soklič, koja je lani pobijedila s pjesmom “Voda”, a ove je godine odabrana na internom natječaju s pjesmom “Amen”. Svoje pjesme često izvodi sa simfonijskim orkestrima, uključujući Simfonijski orkestar RTV Slovenija. Međutim, najdraži su joj koncerti kada nastupa s manjim ansamblima jer osjeća da je povezanost s publikom najistinskija i najintimnija.

HRT Screenshot

Litavski tročlani bend The Roop sastoji se od glavnog vokala Vaidotasa Valiukevičiusa, bubnjara Robertasa Baranauskasa i gitariste Mantasa Banišauskasa. Bend je osnovan 2014. godine, a za naziv grupe uzeli su englesku arhaičnu riječ “the roop” u značenju “vikati” ili “praviti veliku buku”. Prvi nastup na litavskom izboru imali su 2018. godine, kada su s pjesmom “Yes, I Do” zauzeli treće mjesto. Lani su pobijedili s pjesmom “On Fire”, a na kladionicama su bili jedni od glavih favorita za pobjedu. Ove godine Litva je ponovno održala nacionalni izbor, a The Roop su imali sigurno mjesto u finalu. Ponovno su bili po ukusu žirija i publike, i pobijedili s pjesmom “Discoteque”.

HRT Screenshot

Rusiju predstalja Manizha s pjesmom “Russian Women”. Tekst pjesme potpisuje sama pjevačica, dok su za glazbu bili zaduženi Ori Avni i Ori Kaplan. Umjetnica rođena u Tadžikistanu ne samo da piše vlastitu glazbu i tekstove, već i snima, režira i montira svoje videozapise i stvara vlastiti vizualni sadržaj. Predanost stvaranju vlastite umjetnosti započela je kad je počela proizvoditi kratke filmove za instagram i dovela do rasprodanih koncerata u Moskvi i Sankt Peterburgu.

HRT Screenshot

Pobjedu na švedskom izboru za Eurosong odnio je pobjednik švedskog Idola 2019 Tusse s pjesmom “Voices”. Tousin Michael Chiza rođen je 2002. godine u Demokratskoj Republici Kongo,a u Švedsku je stigao kao izbjeglica kad mu je bilo samo osam godina. Šveđani su ga upoznali prije tri godine, kada je došao do polufinala njihovog Supertalenta, a već iduće godine pobijedio je na Idolu.

HRT Screenshot

Jessica Alyssa Cerro poznatija kao Montaigne s pjesmom “Technicolour” predstavlja Australiju, zemlju koja od 2015. nastupa na Eurosongu. Montaigne je sa samo 24 godine, postala je glavno ime australske indie scene. U posljednjih nekoliko godina prepoznata je po svom radu s više, ARIA nagradom za najboljeg novog umjetnikai nominacijom za najbolju australsku umjetnicu za svoj album prvijenac “Glorious Heights”. Njezin drugi album “COMPLEX” objavljen je u kolovozu i već je dobio odlične kritike. Inače, Australka je jedina koja nastupala uživo na pozornici. Organizatori su joj izašli u susret zbog pandmije.

HRT Screenshot

Vasil Garvanliev i ove godine predstavlja Sjevernu Makedoniju s pjesmom “Here I Stand”. Mladi Makedonac je živio i u Chicagu i pjeao u tamošnjem zboru.

HRT Screenshot

Lesley Roy s pjesmom ‘MAPS’ ovogodišnja je predstavnica Irske, zemlje koja ima sedam pobjeda na Euroviziji. I ona je jedna od natjecatelja koji su dobili drugu šansu, nakon što je izabrana lani. Leslie ima 34 godine, a prvi album izdala je 2008. godine. Imala je jedan od dosad najzanimljivijih nastupa, u samo nekoliko kvadratnih metara pozornice.

HRT Screenshot

Pjesma kojom se Cipar predstavlja na Eurosongu nosi naziv ‘El Diablo’, a pjeva Elena Tsagrinou (26). Inače, pravoslavna ciparska crkva pozvala jevladu da povuče pjesmu s natjecanja, no oni su to odbili učiniti. Pokrenuta je i peticija koju je dosad potpisalo više od 20000 ljudi.

HRT Screenshot

Tix predstavlja Norvešku s pjesmom “Fallen Angel”. Pjesma govori o borbi s depresijom, koju još više pogoršava odbacivanje djevojke prema kojoj je Tix imao osjećaja. Tix u pjesmi uspoređuje depresiju s “borbom s demonima u rupi u mom srcu”. Odmah nakon njega nastupa Albina!

HRT Screenshot

Albina je upravo na pozornici Ahoy Arene! Publika ju je na kraju ispratila ovacijama za pjesmu “Tick-Tock”.

HRT Screenshot

Belgiju predstavlja Hooverphonic s pjesmom “The Wrong Place”. Riječ je o dobro poznatoj grupi koju najbolje znamo po hitu “Mad About You”, a prije dvije godine smo ih gledali u Tvornici kulture.

HRT Screenshot

Eden Alene s pjesmom “Set Me Free” predstavlja Izrael. Bavi se baletom od 11. godine, a nastupala je na nekoliko talent showova. Inače, roditelji su joj iz Etiopije došli u Jeruzalem, gdje se rodila prije 21. godinu.

HRT Screenshot

Larisa Roxana Giurgiu odnosno ROxen predstavlja Rumunjksu s pjesmom “Amnesia”. Glazbeni kritičari njezin su glazbeni stil ocijenili deep houseom, a izgled uspoređuju s Billie Eilish i Duom Lipom.

HRT Screeshot

Azerbajdžan predstavlja Efendi s ritmičnom pjesmom ‘Mata Hari’. Riječ je o pjevačici koja je dobro poznata u svojoj zemlji, u kojoj je nastupala na brojnim pjevačkim natjecanjima.

HRT Screenshot

Ukrajinski electro-funk bend Go_A jedan je od rijetkih koji je pjevao na svom jeziku. Izvelu su pjesmu “Shum”.

HRT Screenshot

Malteška predstavnica Destiny jedna je od najvećih favoritkinja ovogodišnjeg Eurosonga s pjesmom “Je Me Casse”. Energičnim nastupom digla je publiku na noge.

HRT Screenshot

Prva zemlja u finalu je Norveška! Drugo mjesto rezervirano je za Izrael. Treći finalist je Rusija, a četvrta Azerbajdžan. Peta pročitana zemlja je Malta! Šesti finalist je Litva a sedmi Cipar. Osmo mjesto u finalu osigurala je Švedska, deveto Belgija, a deseto Ukrajina. nažalost, Albina nije u finalu.

Najnovije

Još iz rubrike