24.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Misteriozna bolest hara Bijelom kućom: Istražuje se još jedan slučaj

Misteriozna bolest hara Bijelom kućom: Istražuje se još jedan slučaj

I dalje se istražuje misteriozna bolest koja hara Bijelom kućom. Krajem 2020. godine, dvojica dužnosnika u Washingtonu doživjela iznenadne simptome koji podsjećaju na sindrome Havane, prenosi CNN.

Nedaleko od ovalnog travnjaka na južnoj strani Bijele kuće, jednom je dužnosniku naglo pozlilo. Iako je imao blage simptome, uz popratne glavobolje i nesanicu, zdravstveno stanje dužnosnika se iznenada popravilo i simpotmi su nestali nakon tjedan dana.

Drugom dužnosniku je pozlilo u blizini ulaza u Bijelu kuću, ali nažalost, pretrpio je ozbiljnije simptome i trebao je medicinsku pomoć, otkrila su dva izvora iz Bijele kuće.

Nekoliko CNN-ovih izvora je potvrdilo informaciju prema kojoj je bolest dijagnosticirana kod dvoje dužnosnika Vijeća za nacionalnu sigurnost u studenom prošle godine, i to dan nakon predsjedničkih izbora i drugi poslije nekoliko tjedana.

Od sindroma Havana oboljelo je više od 100 američkih diplomata, špijuna i vojnika širom svijeta. Obavještajnoj zajednici još nije poznato tko ili što uzrokuje niz simptoma živčanog sustava.

Priča se temelji na intervjuima s preko desetak nekadašnjih, ali i aktualnih dužnosnika koji su znali za napore SAD-a da odgovore na ove misteriozne incidente. Istražitelji se več pet godina trude objasniti neobična iskustva o kojima su izvještavali američki diplomati i drugi vladini radnici na Kubi, u Rusiji, Kini i drugdje. Spomenuto stanje obilježeno je iznenadnim vrtoglavicama, glavoboljom i pritiskom u glavi, ali ponekad je popraćeno neobičnom bukom. Valja napomenuti kako se broj sumnjivih slučajeva u svijetu povećava jer je posljednjih pet godina bilo je više od 130 slučajeva širom svijeta, prema pisanju američkih medija.

Inače, neki od simptoma Havana sindroma su pojavljivanje neobičnih zvukova u ušima, vrtoglavica, mučnina, jake glavobolje, a u nekim slučajevima zabilježen je i gubitak pamćenja koji može trajati nekoliko godina, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike