3.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ljubičić: U Splitu je sve otvoreno i na rubu ponavljanja izbora

Ljubičić: U Splitu je sve otvoreno i na rubu ponavljanja izbora

U Studiju 4 prvi krug lokalnih izbora analizirali su Neven Pavelić i Saša Ljubičić.

Kome će se u Splitu prikloniti Most?

– Ima poraženih u Dalmaciji. SDP je stranka s velikom infrastrukturom, druga po snazi u Hrvatskoj, a u Splitu nije uspjela u drugi krug ubaciti svog kandidata za gradonačelnika. I u Gradskom vijeću su im stranke s lijevog spektra uzele pola biračkog tijela. SDP u Splitu je u dubokoj krizi, kaže Saša Ljubičić. Napomenuo je kako se u Vijeću već posljednja dva mandata većina postiže jedva ‘na mišiće’. Sad je, dodao je, situacija još gora, o svemu odlučuje Most koji je odsjekao svoje lijevo krilo. HDZ-ovu Vici Mihanoviću, ako postane gradonačelnik, smatra Ljubičić, bit će lakše sklopiti vlast. Međutim, dodao je, sve je to na rubu ponavljanja izbora.

Komentirajući utrku za župana između Blaženka Bobana (HDZ) i Ranka Ostojića (SDP), Ljubičić je kazao kako će teško netko nakon dva desetljeća HDZ-u preoteti županiju, ali da bi Ostojića mogao ‘ponijeti’ rezultat Ivice Puljka. U drugom krugu građani će se opredjeljivati za ‘lijevo’ ili ‘desno’, pa se može pretpostaviti da će oni koji su glasali za Puljka, zaokružiti i Ostojića, dodao je.

“Politički PR podsjeća me na Alana Forda”

– Onaj tko nije uspio ući u drugi krug, jasno da je izgubio, kazao je Neven Pavelić koji je komentirao rezultate izbora u Zagrebu. Politički PR minoriziranja štete podsjeća me na Alana Forda. U SDP-u su non-stop spremni poslušati poruke birača, ali čini se da ih ne slušaju jer iz izbora u izbore stoje sve lošije, kazao je Pavelić. Dodao je kako i HDZ nakon izbora 2017. pada i gubi članove te upitao: “Kako se neulazak u drugi krug u Slavoniji može nazvati političkim profitom?”.

– Platforma Možemo, ako preuzme Zagreb, ima veliki problem. Tanki su, da ne kažem potkapacitirani i nemaju ljude koji su se bavili velikim sustavima. Teško je doći u veliku firmu i shvatiti da nemate za isplatiti plaće, tvrdi Pavelić. Za Domovinski pokret kazao je da su matematički definitivno pobjednici izbora jer na prošlim lokalnim izborima nisu ni postojali. Smatra da Škoro ne bi propao i da nije ušao u drugi krug izbora za zagrebačkog gradonačelnika jer riječ je o novoj opciji koja je uspjela isplivati u uskom političkom prostoru.

Govoreći o izborima u Zadru, Ljubičić je kazao kako je prvi put ugrožena pozicija HDZ-ova gradonačelnika. Branko Dukić (HDZ) ima jakog protukandidata Marka Vučetića. Njega Zadrani vole i on nema dlake na jeziku. Pitanje je koliko će Vučetić privući glasače Enija Meštrovića i sve je moguće, smatra, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike