20.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kranj: Milanović nije nosio masku, sa svima se rukovao i prvi put...

Kranj: Milanović nije nosio masku, sa svima se rukovao i prvi put se sreo s Vučićem kao predsjednik Hrvatske

Problemi između Srbije i Kosova bili su u prvom planu.

I dok je u tom dijelu trajala žustra rasprava, jedan od medijatora bio je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji se, otkako je postao predsjednik, prvi put vidio s Aleksandrom Vučićem. Priču iz Slovenije RTL-u je donio Goran Latković.

Deseta godišnjica Procesa Brdo-Brijuni čekala je godinu dana na obilježavanje zbog pandemije. Jedan od domaćina, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, nije nosio masku i sa svima se rukovao.

Proces Brdo-Brijuni trebao bi približiti zemlje zapadnog Balkana ulasku u EU, ali u prvi plan došlo je pitanje državnih granica i međusobnih problema.

“Bavili smo se granicama, non paperima. Non paperi imaju očinstvo, a za ovaj se ne zna, bavili smo se takvim stvarima, a ne egzistencijalnim pravima država koje žele postati članicama”, kazao je Milanović.

Slovenski predsjednik Borut Pahor je, pak, izjavio:

“Molimo i pozivamo Europsku uniju da na područje zapadnog Balkana gleda kao na cjelinu, ne samo na pojedinačne države s kojima Europska komisija pregovara, nego da cijela Europska unija, Komisija, Europsko vijeće, Europski parlament gledaju to područje kao cjelinu.”

U prijedlogu zaključka summita trebalo je biti i stajalište o promjeni granica, ali do dogovora nije došlo jer srpski predsjednik inzistira na poštivanju granica prema odredbama UN-a, a one zapravo uključuju Kosovo kao dio Srbije.

“Neki misle da se granice mogu mijenjati onako kako oni hoće, a mi mislimo da ne mogu i po tome se razlikujemo”, kazao je Vučić.

Hrvatski i srpski predsjednik susreli su se prvi put otkako je Milanović preuzeo vlast. Vučić je o dojmovima i razgovorima vrlo kratak.

“Moje mišljenje o odnosima je da su OK i korektni.”

Rekao je da su on i Milanović kratko razgovarali.

Milanović je pak rekao, referirajući se na svađu Srbije i Kosova:

“Razgovarali smo tako jer je trebalo snižavati tonove i s jedne i s druge strane.”

Domaćin ovog sastanka trebao je biti francuski predsjednik, Emmanuel Macron, ali je on samit ipak propustio, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike