Upravni sud: Severininu sinu posebna skrbnica je nezakonito imenovana

Instagram

Upravni sud Hrvatske presudio je da je Ana Bokulić, bivša odvjetnica i djelatnica Centra za posebno skrbništvo, nezakonito imenovana posebnim skrbnikom zajedničkom malodobnom sinu pjevačice Severine Kojić i srbijanskog poduzetnika Milana Popovića.

Utvrđen je cijeli niz propusta zbog kojih je i Severina Kojić osporavala tu odluku jer je ona bila bitna u kasnijem sudskom postupku. Njihov sin je, naime, dodijeljen da živi s ocem temeljen mišljenja baš Ane Bokulić. Severina je sada dobila zadovoljštinu, a određeno je da joj se mora platiti i 12.000 kuna sudskih troškova. Presuda je otpremljena prošli tjedan, a donesena je 23. veljače ove godine.

Upravni sud proveo je četiri usmene rasprave na kojima je, među ostalim, ispitao i Severinu i zaposlenice Centra za posebno skrbništvo te pregledao svu dokumentaciju o prestanku određivanja bivše skrbnice i određivanju nove.

Ana Bokulić više nije ni zaposlenica Centra za posebno skrbništvo, nego je sada zaposlena u Ministarstvu pravosuđa.

Upravni sud zaključio je da je rješenje kojim je tadašnja posebna skrbnica Dijana Vranaričić razriješena, a Ana Bokulić postavljena kao nova posebna skrbnica nezakonito. U tom je postupku Severina Kojić dva puta ispričala svoj nedolazak u Centar poslovnim obvezama i smatralo se da je to dostatan razlog da se bez njezina daljnjeg sudjelovanja u postupku imenovanja posebne skrbnice Ana Bokulić može odrediti posebnom skrbnicom te je tako i učinjeno. Smatrali su da je ona “konzumirala” svoje pravo i da je više nisu dužni pozivati. Zastupnici Severine Kojić žalili su se na tu odluku, ali su i u žalbi bili odbijeni te su pokrenuli sudski spor koji je sad rezultirao povoljnim ishodom za Severinu.

“Sud smatra ovakvo postupanje prvostupanjskog tijela nezakonitim na štetu tužiteljice koja je time stavljena u neravnopravan odnos u odnosu na oca Milana Popovića te slijedom toga smatra nezakonitim i drugostupanjsko rješenje kojim je odbijena žalba tužiteljice protiv takvog prvostupanjskog rješenja. Po stavu ovog suda majka Severina Kojić je obligatorno morala biti uključena u postupak imenovanja nove posebne skrbnice njezinu malodobnom sinu i takvim postupanjem prvostupanjsko tijelo, Centar za socijalnu skrb Zagreb, Podružnica Maksimir, propustilo je ispuniti svoju dužnost iz članka 52 st. 2 Zakona o općem upravnom postupku, prema kojem je bilo dužno omogućiti stranci izjašnjavanje o svim okolnostima i činjenicama, odnosno isti članak je prekršilo”, navodi se u presudi.

Nije bilo sporno da je dotadašnja skrbnica trebala biti razriješena zbog odlaska na rad u Rijeku, a Ana Bokulić, bivša odvjetnica koja se zaposlila u Centru, samu sebe je predložila i potpisala na prijedlogu Centra da bude posebna skrbnica. Osim što je Severini bila sporna ta činjenica, u žalbi je navela kako je ona inzistirala da dobije baš taj slučaj te da se Ana Bokulić na ročištu na Općinskom sudu ponašala kao odvjetnica Milana Popovića, piše Jutarnji.

Share This Article