28.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Palić: Ustavni sud nikad nije rekao da se uopće ne može zabraniti...

Palić: Ustavni sud nikad nije rekao da se uopće ne može zabraniti rad nedjeljom

Ustavni stručnjak Mato Palić bio je gost Novog dana u subotu.

U Hrvatskoj se godinama raspravlja o reguliranju rada nedjeljom. Dosad nije uspjelo. Koje su prepreke u Ustavu da se ozakoni neradna nedjelja?

Uvijek kad se radi o ograničavanju prava i sloboda, konkretno rada nedjeljom, radi se o ograničavanju poduzetničkih prava i sloboda. Mora postojati legitiman cilj, opravdan razlog, zabrana mora biti opravdana kroz zakon i ono što je ključno je poštivanje načela razmjernoati. Znači da se zabranom kao načinom ograničavanja poduzetničkih prava i sloboda mora učiniti da se cilj, legitimini cilj, može postići samo na takav način i da ne postoji blaža mjera u kojoj se u manjem stupnju ograničavaju poduzetničke slobode i prava. Ne možemo ništa reći dok ne vidimo prijedlog. Dvije trećine nedjelja se ne bi moglo radili s time se predviđaju izuzetci”, govori Palić.

“I odlukama Stožera je prošle godine bio zabranjen rad nedjeljom. Proučavajući račune su zaključili da se to prelijeva na subotu i ponedjeljak i time će oni braniti svoj stav da trgovci temeljem ovog zakonskog rješenja neće trpiti značajniju štetu”, govori .

“Bitno je da su dobro proučili praksu Ustavnog suda. Ustavni sud je dosad tri puta ukidao zabranu nedjeljom. Ni u jednoj odluci nije rekao da se uopće ne može zabraniti rad nedjeljom. SAd jesamo pitanje jesu li vladini pravnici dobro proučili tu praksu Ustavnog suda”, kaže.

Najnovije

Još iz rubrike