U Remetincu umro pritvorenik, peti u posljednja četiri mjeseca

Foto: N1

U Zatvoru u Zagrebu u subotu 1. svibnja preminuo je istražni zatvorenik kojem je istražni zatvor određen rješenjem Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Smrt su utvrdili su djelatnici Hitne medicinske pomoći, doznaje se iz Uprave za zatvorski sustav koja dodaje kako na tijelu nisu utvrđeni znakovi nasilja. O događaju je obaviještena i nadležna policijska postaja koja je, navode u Uredu, “poduzela zakonom propisane radnje.” Uzrok smrti istražnog zatvorenika bit će poznat nakon pribavljanja obdukcijskog nalaza.

Podsjećamo, ovo je peti zatvorenik koji je u posljednja četiri mjeseca umro u Remetincu. Zatvorenik Ivica R. (39) iz Lobora koji je u zatvor na izdržavanje kazne primljen dan ranije umno je 25. ožujka. U 7 sati nije bio na prebrojavanju zatvorenika, navodno mu je pozlilo i liječnica ekipe Hitne pomoći koja je pozvana mogla je samo konstatirati smrt.

Stjepan Pavletić (79), zvani “Beli Konj” preminuo je 17. veljače u bolnici . Bilo je to dan nakon preprate u Remetinec u koji je dospio zbog ponovnog posjedovanja i preprodaje kokaina, a nakon što mu je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Sredinom siječnja preminuo je zatvorenik Dalibor M. (36) navodno zbog zlouporabe heptanona dok su drugog zatvorenika, koji je zbog predoziranja pao u komu, uspjeli spasiti. Lani na Badnjak u zatvoru je pozlilo Mirsadu Šečiću (27), koji je u izdržavao zatvorsku kaznu zbog nekoliko manjih kaznenih djela, hitno je prevezen u bolnicu, no nakon dva dana je preminuo.

Kako se neslužbeno doznaje zagrebački zatvor je prebukiran. U njemu je 800-tinjak zatvorenika i zatvorenica na koje prati, više puta isticali su pravosudni policajci, premali broj ljudi. Kako nemaju dovoljno prostora nedavno su skladište adaptirali u ćeliju u kojoj je 19 zatvorenica koje imaju samo jedan čučavac.

Također zbog nedovoljnog broja medicinski sestara pravosudni policajci moraju dijeliti terapije za što nisu educirani. Pitaju se što će biti ako netko krivi odredi količinu ili pomiješa tablete, a oni ih daju zatvorenicima i tko će onda odgovarati? Zbog toga ih dobar dio odbija dijeliti tablete i lijekove zatvorenicima, pišu 24sata.

Share This Article