12.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Novaković: Situacija u kojoj su se našli ministri izaziva sumnje

Novaković: Situacija u kojoj su se našli ministri izaziva sumnje

Predsjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković rekla je u Studiju 4 da je odluka o pokretanju postupka protiv trojice ministara nije bila jednoglasna i da to nije presedan.

– Izvjestiteljica je iznijela predmet s kojim se većina u Povjerenstvu nije složila i preglasana je, kazala je Novaković

– Sutuacija ministara Aladrovića, Butkovića i Ćorića nije jedinstvena. Ministar Ćorić je predsjednik povjerenstva koje je intervjuiralo osobe za Skupštinu Janafa. koje će predložiti Vladi. On je vršio intervjue, a nakon toga na Vladi, zajedno s Aladrovićem i Butkovićem, glasao za Dragana Kovačevića s kojim su se družili u “famoznom” klubu, kazala je Novaković.

Za predsjednika Republike i načelnika Stožera rekla je da jesu bili u klubu, ali da to nema nikakve veze s Kovačevićem i situacijom da oni odlučuju o nečemu, pa postupak protiv njih nije pokrenut.

– Nismo razmatrali to koliko je netko pojeo i popio i koliko netko gricka, to je potpuno irelevantno. Mislim da je situacija u kojoj su se ministri našli izaziva određene sumnje i to ćemo istražiti i potom vidjeti u kojem ćemo smjeru ići, kazala je Novaković.

– Nas je u Povjerenstvu petero, svako na radnom sastanku iznese svoje mišljenje, a na sjednici svatko glasa kako je odlučio, objasnila je jednostavno funkcioniranje Povjerenstva.

Predsjednikov put u Albaniju i njegovo odbijanje na suradnju?

– Da Ustavni sud smatra da nešto nije u redu s našom ingerencijom, pretpostavljam da bi i reagirao. I predsjednik RH je pod našom ingerencijom, pa je dužan, kao i svatko drugi, dostavljati dokumentaciju koju zatražimo i sudjelovati u postupku koji je otvoren. Dapače, smatram da bi i on i premijer trebali postupati po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa već i druge poticati na to, kazala je. Dodala je da je moguće da im se nešto dostavi iako Zakon to nalaže. Smatra da je problem u tome što ne postoji sankcija i kaže da će to novi Zakon regulirati.

Problematičan čl. 5 Zakona – Načelo djelovanja

– Članak 5 se bavi transparentnošću, odgovornim postupanjem, savjesnošći – osnovnim načelima postupanja svakog političara. Nakon odluke Ustavnog suda da se djelovanje Povjerenstva treba preispitati po čl. 5. Nakon te odluke dobili smo dvije odluke Upravnog suda potpuno drugačije – jedna kaže da možemo, a druga da ne možemo i doista ne znamo koji je konačni stav Visokog Upravnog suda. Obratili smo se DORH-u i tražimo da Vrhovni sud to ispita. U ovom trenutku smo zastali sa svim predmetima koji bi bili eventualna povreda čl. 5, no nećemo čekati dovijeka, kazala je Novaković. Dodala je da će vjerojatno čekati do ljeta i onda vidjeti što će s predmetima koji “stoje”.

– To načelo je sukos etike i prevencije i ono se može urediti novim Zakonom. Bilo bi izuzetno loše da to kao mogućnost nestane iz zakona, odnosno da se veže za povredu nekog drugog članka , kazala je Novaković.

Razlozi Novaković da se ne kandidra ponovno na čelno mjesto Povjerenstva

– Ne mislim da bi uopće bilo moguće da me se ponovno kandidira. Drugi razlog je da treba dobro odraditi jedan rok, a zatim se povući s funkcije. Dvije godine, koliko mi preostaje ćemo raditi punom parom, a onda neka netko drugi nastavi, kazala je Novaković.

Ostali zanimljivi predmeti

– Imamo novi predmet protiv ministra Vilija Beroša vezano za platformu CijepiSe, zatražili smo dokumentaciju, a to istražuje i USKOK. Ostalo se ništa novo nije desilo što je zanimljivo. Trenutno sad stojimo zbog lokalnih izbora, rekla je.

Novaković je naglasila da im mediji pomažu u tome što članovi Povjerenstva “jednostavno” nemaju kapaciteta i ne mogu stići na sve strane.

Za novi Zakon o sprečavanju sukoba interes kazala je da se još ne zna kada se planira donijeti, ali da se on u svakom slučaju treba donijeti kada bude imao jasan oblik.

Najnovije

Još iz rubrike