24.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ravnatelj HAVC-a o paljenju filmskog seta: Nije dobro za ugled RH

Ravnatelj HAVC-a o paljenju filmskog seta: Nije dobro za ugled RH

Gost Novog dana Chris Marchic, ravnatelj HAVC-a, komentirao je snimku na kojem se čuje kako Blaženko Boban govori da je inscenirao požar na filmskom setu kako bi otjerao ekipu koja je snimala film “Omen 666”.

Na pitanje o događajima koje je HDZ-ov splitsko-dalmatinski župan opisao na toj snimci, Marchic kaže kako ih se ne sjeća.

“Ne sjećam se tog događaja. Ostao je u zaboravu i bolje da je tamo ostao. Pomalo sam bio šokiran kad sam jučer gledao snimku. O tome će brinuti nadležne službe. Nije dobro za ugled Hrvatske da se o tome raspravlja na taj način”, rekao je Marchic u Novom danu.

Govoreći o dolascima velikih filmskih studija uz Hrvatsku, Marchic je rekao kako oni puno znače za reputaciju Hrvatske i za filmski sektor u našoj zemlji.

“Sve skupa, to je značajan doprinos za Hrvatsku, da se snima tu. Računa se da bi izravan gospodarski doprinos od početka programa ‘Filming in Croatia’ bio oko milijardu i pol kuna”, govori Marchic.

Koliko su važni angažmani u vrijeme covida? Prema ravnatelju HAVC-a, jako su važni.

“Što se tiče filmskih djelatnika, oni tu zarađuju svoj kruh i za njih je vrlo bitno da se snimanja događaju. Snimaju se i naši filmovi i najavljeno je do kraja godine još osam dugometražnih filmova. Ova branša daje veliki doprinos kulturi, ali i hrvatskom gospodarstvu”, govori.

“Ove godine je izgledno da ćemo se vratiti na situaciju koju smo imali 2019., vrlo dobra godina za našu branšu. 2020. je bila vrlo izazovna i teška. Bila je to godina krize i sad se izvlačimo iz toga i nadamo se uspješnoj 2021.”, kaže.

Što se tiče snimanja koja se planiraju o ovoj godini, Marchic kaže kako očekuje da će se ove godine snimiti barem osam hrvatskih filmova, a što se tiče strane produkcije u Hrvatskoj zasad se snima šest filmova, a do kraja godine taj broj bi mogao narasti na 18 ili 20.

Koliko je za sve to važan zakonski okvir?

“Mi imamo jako dobar zakonski okvir koji potiče i naša i strana snimanja. Stranci rado dolaze i zbog lokacije i zbog zakonskog okvira i zbog profesionalnosti hrvatskih djelatnika”, govori.

O prednostima Hrvatske u odnosu na druge zemlje, kaže kako je to kombijanacija faktora: Zakonskog okvira kojim se potiče proizvodnja, 25 posto povrata sredstava nakon snimanja koje je postalo conditia sine qua non te da je Hrvatska privlačna destinacija za filmaše zbog stabilnosti i posvećenosti industriji.

Na pitanje kako gleda na kontroverzne teme, poput one zbog koje je župan Bobanm, prema vlastitim riječima, inscenirao požar koji je filmsku ekipu otjerao iz Hrvatske, Marchic kaže da se radi o umjetničkoj slobodi u koju se ne treba miješati te se nada da se situacije poput te iz 2005. neće više ponavljati.

Budućnost hrvatske filmske industrije Marchic vidi kao sjajnu za filmaše. U skoroj budućnosti vidi i filmski stuido, kao i veliki potencijal u ovom sektoru za zapošljavanje filmskih djelatnika.

Govoreći o novom Zakonu o elektroničkim medijima koji bi u skoroj budućnosti trebao biti izglasan, Marchic je rekao kako vertikalnu integraciju vidimo na drugim tržištima.

“Tu se radi o konkurenciji među platformama i sadržaj je bitan. Uz to idu i obveze, po meni svi nakladnici koji djeluju na teritoriju RH s nacionalnom koncesijom moraju biti dostupni na svim platformama. Prijedlog novog zakona je u proceduri, znam da ministrica ozbiljno razmatra sve komentare koje dobila”, kaže.

Što se tiče streaming servisa čija je popularnost u pandemiji eksplodirala, Marchic kaže kako i oni moraju dati svoj doprinos proizvodnji u Hrvatskoj.

Cijelo tržište je trenutno usmjereno na streaming, ali Marchic smatra kako će se udjeli na tržištu preraspodijeliti. U toj preraspodjeli streaming servisi će imati svoju ulogu, ali on smatra da će kina, kao i uvijek dosad, opstati.

Je li župan inscenirao požar na setu filma 2005. godine? Progovorili HDZ-ovac Boban i Hrvoje Hribar

Najnovije

Još iz rubrike