32.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Jeckov o odnosu s Plenkovićem: Gotovo da smo trgovali. Ali, zna se...

Jeckov o odnosu s Plenkovićem: Gotovo da smo trgovali. Ali, zna se zbog čega… Nastavit ćemo tako i ubuduće

Vjerojatno nema političke koalicije koja u značajnoj mjeri nije i trgovina. Stranke, nerijetko i ideološki i vrijednosno inkopatibilne, sklapaju postizborne saveze tako da svaka od njih nešto dobije, a da zauzvrat nešto i da. Za dominantnog koalicijskog partnera glavna nagrada je mogućnost obnašanja vlasti, a oni manji pristanak da sudjeluju u parlamentarnoj većini »naplaćuju« pozicijama u administraciji za njihove ljude i nekim drugim beneficijama. Tako godinama funkcioniraju i HDZ i SDSS, piše Novi list.

Ivi Sanaderu i Jadranki Kosor trebala su tri zastupnika SDSS-a kako bi imali većinu u Saboru, a Andrej Plenković je i danas u toj situaciji. Iako su SDSS i Milorad Pupovac vrlo nepopularni kod birača HDZ-a i općenito desnice, HDZ-ovi premijeri su, procjenjujući da im je upravljanje državom puno važnije, koalirali sa strankom koja zastupa interese srpske nacionalne manjine. Ni SDSS-u nije jednostavno surađivati s HDZ-om, ali Pupovac i njegove kolege smatraju da tu nelagodu mogu kompenzirati pristupom državnom proračunu i mjestima u hijerarhiji vlasti koja im HDZ stavlja na raspolaganje. Identično je to i u slučaju koalicije HDZ-a i HNS-a.

No, politički protivnici HDZ-a zdesna inzistiraju da je pragmatičan dogovor Plenkovića i Pupovca posebnog karaktera, da je u pitanju apsolutno neprihvatljiva trgovačka koalicija. Predsjednik SDSS-a dugo je slušao tu tezu, a onda je prije tjedan dana u intervjuu za naš list, komentirajući jedan saborski istup predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škore, ustvrdio da je trgovačka koalicija termin u duhu antisemitskog diskursa, u okviru kojeg se Židove tipizira kao trgovce. Dakle, u SDSS-u su, što ne čudi, jako osjetljivi kad ih se javno optužuje da trguju s HDZ-om, piše Novi list.

No, pojedini dužnosnici SDSS-a ne ustručavaju se priznati da upravo to čine. Dragana Jeckov je potpredsjednica SDSS-a i zastupnica u Saboru, u kojem je bila i u prošlom sazivu. Kao jedna od najistaknutijih SDSS-ovaca, bila je itekako aktivna u kampanji za parlamentarne izbore 2020. U selu Islam Grčki, na području Zadarske županije, boravila je 1. srpnja i tamo se obratila simpatizerima svoje stranke. Objašnjavala im je, pokazuje videosnimka, zašto je SDSS četiri prethodne godine podržavao Vladu Andreja Plenkovića.

– Ovaj mandat nije nikome bio lagan. Dali smo sve što smo mogli od sebe, pregovarali smo i dogovarali, gotovo da smo trgovali. Ali, zna se zbog čega, zbog naših, na području gdje žive naši. Vrlo je jednostavno, nastavit ćemo tako i ubuduće, kazala je Dragana Jeckov prisutnima u Islamu Grčkom.

Novi list zamolio ju je jučer za komentar tih riječi.

– Pogriješila sam kad sam rekla trgovina, to je zapravo politička trgovina. Mi iz SDSS-a i Kluba zastupnika nacionalnih manjina u parlamentu podržavamo Vladu, a za to tražimo da se realizira Operativni plan za nacionalne manjine. To je jedan sasvim zakonit odnos, nikakve druge trgovine nema među nama. Nismo bili zadovoljni intenzitetom provođenja Operativnog plana, posebno dijelova koji se tiču infrastrukturnih projekata, recimo izgradnje vodovoda u Islamu Grčkom, i nakon izbora smo u njemu precizirali obaveze Vlade, naglašava Dragana Jeckov.

Najnovije

Još iz rubrike