21.7 C
Zagreb
Naslovnica Sport Sinkovići ostavili drugoplasirane Bjeloruse 13 sekundi iza sebe

Sinkovići ostavili drugoplasirane Bjeloruse 13 sekundi iza sebe

Ovaj koncept natjecanja je ujedno test za Olimpijske igre u Tokiju kako bi svi imali jednake uvjete zbog eventualnog vjetra.

Vrijeme je bilo sunčano, što je išlo na ruku svim veslačima, iako su imali malih problema s bočnim vjetrom.

Prve su na rasporedu bile sestre Jurković u disciplini dvojac bez kormilara koje su zauzele prvo mjesto s rezultatom 7:25.30, druga je bila češka posada, a treće mjesto zauzela je posada Francuske.

U istoj disciplini nastupili su Karlo Borković i Ivan Vuković u prvoj kvalifikacijskoj skupini te ostvarili treće vrijeme 7:05.95. U drugoj kvalifikacijskoj skupini vozili su braća Sinković koji su uvjerljivo stigli prvi s rezultatom 6:32.79 što je gotovo 13 sekundi brže od drugoplasiranih Bjelorusa, dok su treći bili Slovenci.

U disciplini dvojac na pariće, Hrvatsku je predstavljao Gordan Milovac i Fran Šuk koji su zauzeli posljednje peto mjesto s rezultatom 7:14.66. U istoj disciplini nastupili su Patrik Papac i Mihael Girotto koji su također osvojili posljednje mjesto s rezultatom 6:56.61.

U ženskom samcu nastupila je Bruna Milinović koja je zauzela posljednje mjesto u svojoj skupini s rezultatom 8:25.99. U prvoj kvalifikacijskoj skupini muških samaca, drugo mjesto zauzeo je Damir Martin s rezultatom 7:08.16, ispred njega bio je Saulius Ritter s vremenom 7:07.89, dok je treći bio Austrijanac Lukas Reim s vremenom 7:23.07. U istoj skupini nastupio je i Boris Cesarec koji je zauzeo 4. mjesto. David Šain u svojoj kvalifikacijskoj skupini zauzeo je treće mjesto s vremenom 7:22.02.

Muški četverac bez kormilara u sastavu Ivan Piton, Marko Ukropina, Patrik i Anton Lončarić zauzeo je drugo mjesto s vremenom 6:15.08. Ispred njih je posada Poljske s rezultatom 6:13.76, dok su treći Francuzi s vremenom 6:15.39.

Ivana Jurković nakon utrke je izjavila: „Mi smo ovu kvalifikacijsku trku odradile prema planu koji smo dogovorile s trenerom, nismo htjele ići maksimalnom snagom jer nas još čekaju sutrašnje utrke možda i exhibition race, to je trka za stazu, i onda popodne možda čak finale”, dok je sestra Josipa dodala: “Sestra je manje-više sve rekla, mi smo prezadovoljne. Idemo na domaćem terenu pokazati sve što znamo i koliko vrijedimo i sutra maksimalno. Držite fige!“

Braća Sinković su lakoćom došli do prvog mjesta i to s ogromnom prednosti nad pratiteljima.

„Današnja utrka je dobro prošla, time trials koji nitko ne voli, ali dobro smo odradili. Još se malo privikavamo na novi čamac, ali vjerujemo da će to kroz par dana sve sjesti na svoje mjesto”, kaže Martin, a Valent dodaje:

„Zadovoljni smo s utrkom. Bilo je zanimljivo veslati prvu utrku na Jarunu, jest da je malo drugačije ovako kada nema normalne utrke, ali jedva čekamo finale. Slažem se sa svime što je Martin rekao, prije dva dana smo uzeli taj novi čamac koji ćemo slati u Tokio pa smo ga htjeli na brzaka isprobati pošto on ide sada nakon prvenstva na brod za Tokio. Malo nam je to još čudno, nismo nikada tako blizu natjecanja mijenjali čamac, ali navikavamo se, zadovoljni smo i čekamo finale.“

Slijedom najave pogoršanja vremena i podizanja jačine vjetra u nedjelju došlo do promjene u rasporedu natjecanja Svjetskog veslačkog kupa na Jarunu. Sva natjecanja za nedjelju se otkazuju dok će polufinale i finale biti održani u subotu, oboje istoga dana.

Novi raspored hrvatskih veslača za subotu 1.5.2021., jezero Jarun:

POLUFINALE UTRKE, prijepodne

Damir Martin, disciplina samac 10:10h

David Šain, disciplina samac 10:10h (ukoliko u petak poslijepodne izbori polufinale)

FINALNE UTRKE, poslijepodne

Sestre Jurković, dvojac bez kormilara u 13.00h

Braća Sinković, dvojac bez kormilara u 13.14h

Hrvatski četverac bez kormilara (Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić) u 13.56h

Damir Martin i David Šain, samci u 15.20h (ukoliko u subotu prijepodne izbore finale)

„Naše finalne utrke koje su planirane za nedjelju nažalost su zbog loše prognoze, odnosno prejakog vjetra koji ometa natjecanje i fer uvjete prema svim ekipama u utrkama, prebačene za subotu popodne. Najveći razlog je zapravo taj što je upravo zagrebačko natjecanje prva velika svjetska regata nakon čak 18 mjeseci, a opet s druge strane zadnja prije zadnjih kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju i rezultati ekipa na ovom natjecanju iznimno su važni za planiranje forme i treninga drugih ekipa za Tokio pa je Svjetska veslačka federacija donijela odluku da se finala prebacuju na subotu koja ipak ima puno povoljniju vremensku prognozu. Samim time će svakako i samim veslačima biti puno ugodnije veslati u subotu nego što bi to bilo po valovima u nedjelju kako se predviđa”, rekao je Goran Fruk, direktor Svjetskog kupa u Zagrebu.

Dodatna informacija je kako su se svi vodeći hrvatski veslači na današnjim kvalifikacijama plasirali u finale, osim Damira Martina u samcu koji će voziti i sutrašnje polufinale obzirom na vrlo tešku konkurenciju u svojoj disciplini. Također, David Šain će kroz repasaž pokušati izboriti plasman u polufinale, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike