27.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Tko je Berošev prijatelj koji je za savjetovanje inkasirao oko pola milijuna...

Tko je Berošev prijatelj koji je za savjetovanje inkasirao oko pola milijuna kuna

Bože Vukušić, publicist i istraživač arhiva osvrnuo se na svom fb-u na savjetnika ministra Vilija Beroša:

“TKO JE DRENISLAV ŽEKIĆ, GLAVNI SAVJETNIK MINISTRA BEROŠA?
– BIVŠI DIREKTOR PREDSTAVNIŠTVA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U HRVATSKOJ

Najaktualnija tema proteklih dana u Hrvatskoj jest problem s organizacijom cijepljena. Potrošeni su veliki iznosi novaca za njenu pripremu, a javna percepcija je da su rezultati dvostruko upitni – i što se tiče same organizacije, i općenito što se tiče promocije cijepljenja.

Većina medija označila je ministra zdravstva Vilija Beroša glavnim krivcem za propuste, uključujući i moguće financijske malverzacije. U tom smislu apostrofiran je Drenislav Žekić kao glavni ministrov savjetnik, inače i njegov osobni prijatelj, čije je poduzeće „Preclarus“ prošle godine kasiralo oko pola milijuna kuna za “savjetničke usluge” ministru Berošu.

(Vidi: https://www.telegram.hr/…/telegram-otkriva-berosev…/).

Ime Drenislava Žekića poznato je još iz druge polovine 80-tih godina – bio je novinar i urednik na HTV-u (tada TV Zagreb). Pred kraj Jugoslavije pripadao je kružoku tadašnjeg generalnog direktora RTV-a Zagreb Veljka Kneževića, kojim je upravljao KOS (koji je, pored Partije i Udbe – preko rukovodećih kadrova, nadzirao cjelokupno programsko i tehničko funkcioniranje RTV-a Zagreb).
Knežević je 1991. pobjegao u Beograd gdje je aktivno podržavao politiku Slobodana Miloševića, da bi se poslije „Oluje“ vratio u Zagreb kao veleposlanik Republike Srbije.

(Vidi: „Izjava: Radenko Radojčić“ – https://hrcak.srce.hr/80566; http://jadovno.com/…/zaboravena-uloga-televizie-zagreb…; https://arhiva.portalnovosti.com/…/umro-dugogodisnji…/)

I Žekić je nakon 90-te dosta izbivao, uglavnom u Engleskoj i Rusiji, da bi se nakon pobjede neokomunističke trećejanuarske koalicije 2000. godine usidrio u Hrvatskoj, a posebno se angažirao na osnivanju predstavništva Privredne komore Srbije u Zagrebu, što mu je uspjelo 2012. godine, te je imenovan njenim prvim direktorom.

(Vidi: https://lspr.hr/predavac/drenislav-zekic/; https://www.vecernji.hr/…/privredna-komora-srbije…).

Naravno, Žekić se još kao srednjoškolac učlanio u Komunističku partiju te je kao provjereni i privilegirani omladinac vojni rok služio čuvajući Titovu rezidenciju na Brijunima.

(Vidi: iz partijskog dosjea Drenislava Žekića – HDA, signatura 1220, CK SKH, Kadrovska komisija, dosjei članova)”, napisao je Vukušić.

Najnovije

Još iz rubrike