CijepiSe “zapeo” i u Splitu: Prijavilo se 9000 ljudi, danas bi ih moglo doći 250, ali platforma ih šalje samo – 60

U Splirsko-dalmatinskoj županiji danas je danas je trebala započeti treća faza cijepljenja i to oko 9000 građana koji su se prijavili na platformi CijepiSe. U Spaladium Arenu preko te platforme moglo bi danas doći 250 ljudi, međutim, iz tvrtke Cupis poslali su jučer obavijest da će prvi dan na cijepljenje doći samo 60 ljudi, javlja Slobodna Dalmacija.

“Mene su o toj brojci izvijestili iz tvrtke Cuspis. Zašto samo 60 ljudi, a ne 250 kako sam rekao da može, ja to ne znam. Svakako znam da imamo prostora za cijepiti 250 ljudi, a oni šalju 190 ljudi manje. Iz kojih razloga, meni to nije poznato. Jedino što mi ‘pada na pamet’ je da možda nisu uspjeli sve ljude obavijestiti ili da ih oni odbijaju, odnosno ne žele se cijepiti”, rekao je dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ).

Svi koji su se za cijepljenje prijavili preko platforme CijepiSe bit će cijepljeni AstraZenecom. Iz tvrtke Cuspis su se obvezali da će svakog tko se prijavio na cijepljenje preko CijepiSe obavijestiti o terminu, odnosno danu i satu cijepljenja i da će poslati njihove podatke, odnosno ime i prezime i MBO.

Dakle, cijepljenje preko CijepiSe nije ni započelo, a već zapinje, dok se u Spaladium Areni nastavlja i cijepljenje preko obiteljskih liječnika.

“Za danas je predviđeno 1250 pacijenata za cijepljenje, koji su se naručili preko obiteljskih liječnika. Dvije trećine danas naručenih cijepit će se Pfizer-BioNTech cjepivom, a trećina AstraZenecom”, veli dr. Rađa.

Ako će se svakog dana preko CijepiSe u Spaladium Areni cijepiti 60 ljudi, kao prvog dana, tada će to cijepljenje za ovih devet tisuća prijavljenih u Splitsko-dalmatinskoj županija potrajati 150 dana ili oko pet mjeseci.

Jedna od splitskih liječnica koja će dežurati u Spaladium Areni, odnosno koja će cijepiti stanovništvo je i dr. Vikica Krolo, obiteljska liječnica i zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

“A pitam se ja, tko će taj dan, odnosno ovu srijedu brinuti o dvije tisuće mojih pacijenata. Naime, njihove liječnice i medicinske sestre neće biti u ordinaciji, već će se baviti cijepljenjem u Areni. Ja ostavljam praznu ambulantu i moram reći da je ovo živo rasulo. Mene neće nitko mijenjati, jer sam tek u nedjelju navečer dobila obavijest da dežuram u srijedu”, kaže dr. Krolo za Slobodnu Dalmaciju.

Inače, svim liječnicima i medicinskim sestrama plaćeno je dežurstvo u Spaladium Areni, pa jedan tim (liječnik i medicinska sestra) od HZZO-a dobiva između 130 i 140 kuna po satu dežurstva. Dakle, za osam sati dobiju između 1040 i 1120 kuna, prenosi RTL.

Share This Article