8.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Liječnici upozorili: Tko je imao anafilaktičku reakciju mora se cijepiti u bolnici;...

Liječnici upozorili: Tko je imao anafilaktičku reakciju mora se cijepiti u bolnici; U Zagrebu jedan pacijent reanimiran

Liječnici upozoravaju kako bi se osobe kojima je u zdravstvenom kartonu zabilježena anafilaksija odnosno imale su anafilaktičku reakciju na neki lijek, ubod kukca ili na hranu i zbog toga su bile prethodno hospitalizirane ili obrađivane, trebale cijepiti u bolnici, gdje postoji mogućnost maksimalne reakcije u slučaju anafilaktičkog šoka, piše Večernji list.

U Zagrebu postoje ambulante odnosno dnevne bolnice za cijepljenje kritičnih pacijenata pod nadzorom u Bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj i u KBC-u Zagreb. Ondje liječnici obiteljske medicine uz uputnicu šalju na cijepljenje svoje pacijente koji su u životu doživjeli anafilaktički šok.

No teža reakcija na cjepivo, neki lijek, hranu ili ubod kukca može se prvi put pojaviti u bilo kojem trenutku. Na jednom zagrebačkom punktu tako je nedavno zabilježen slučaj da je liječnik uspješno reanimirao pacijenta koji je nakon cijepljenja pao u anafilaktički šok.

– Reakcija se može javiti u vrlo kratkom vremenu, 15 do 30 minuta nakon cijepljenja, a moguća je i četiri do pet sati kasnije. Može biti i fatalna. Neki su pacijenti vraćeni s cjepnog punkta jer su imali povijest teških reakcija na lijekove, a to nije bilo zabilježeno u njihovu zdravstvenom kartonu. Na cjepnom punktu imamo ljude čiju anamnezu ne poznamo, ali sve je spremno za reanimaciju i računamo na mogući rizik. Međutim, ako imate anamnestički podatak, pacijenta treba poslati u bolnicu – objasnila je obiteljska liječnica dr. Meri Margreitner, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike