10.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Grom ga je pogodio čak 7 puta u 35 godina, a 22...

Grom ga je pogodio čak 7 puta u 35 godina, a 22 puta se borio i s medvjedima: Osmi udar groma nije uspio potvrditi

Kažu kako je veća šansa da dobijete zgoditak na lutriji nego da se dogodi takav peh pa vas pogodi grom. Ipak, nisu svi te sreće, baš poput američkog čuvara parka Roya Sullivana, koji je od 71 godine života osjetio udar groma na svom tijelu i to, ni manje ni više nego – sedam puta. Kako i sam tvrdi, prvi put ga je grom udario još u djetinjstvu, no taj i ne računa jer ga nije mogao dokazati i potvrditi. Da njegov život bude još bizarniji, treba napomenuti da se borio s medvjedima čak 22 puta.

Grom ga je pogodio prvi put davne 1942. godine kada je bio na vatrogasnom vidikovcu na kojem još nisu bili postavljeni gromobrani. Kula je pogođena otprilike sedam puta, nakon čega je buknuo požar. Naravno, Roy je istrčao iz građevine, ali svega nekoliko metara od nje je osjetio najbolniji udar groma koji je doživio.

Druga situacija je nešto zakašnjela, čak 27 godina kasnije. Vozio je kamion kada je vidio munju koja je pogodila dva stabla pored ceste. Inače, automobil, odnosno kamion u ovom slučaju, djelovat će kao provodnik usmjeravajući struju oko unutrašnjosti vozila i ispuštanjem u zemlju. Ipak, nije bilo sve tako jednostavno i lako jer je Roy Sullivan u vrijeme udara imao spuštene prozore, što je rezultiralo sprženom kosom i obrvama, nesvjesticom, prometnom nesrećom i uništenim satom.

Treći udar groma dogodio se samo godinu kasnije i to jednog vedrog dana dok je vrtlario pred svojom kućom. Pogođen je u rame te ga je udar navodno i odbacio u dalj.

Dvije godine nakon nesretnog događaja, Roy je stražario na planini Loft u nacionalnom parku Shenandoahse 1972. godine. Kada je grom udario u zgrad, začuo je cvrčanje za koje se ispostavilo da je bio zvuk paljenja njegove kose. Nakon tog udara groma s pravom pitao ljuti li se Bog na njega, ali je novinarima rekao kako se čini da mu Bog nazdravlja.

Sullivan je počeo sanjati da ga pogađa munja, što je smatrao predznakom. Pokušavši nadvladati oluju, prema Sullivanovim riječima, činilo se da ga oblak progoni. Nakon što je pobjegao u svoj automobil, izašao je i doživio peti udar groma koji mu je zaustavio i snove o spomenutome.

I sve je bilo sasvim u redu za Roya iduće tri godine, no onda je ponovno pogođen samo što mu je šesti udar spalio kosu te je ozlijedio i gležanj pri pokušaju bijega.

Posljednji udar grom dogodio se u blizini velike vodene površine, mjesta gdje je lovio ribu. Grom mu je opekao prsa i trbuh, a još jednom je ostao i bez kose. Na povratku do automobila naišao je na medvjeda i, kako kaže, bio je prisiljen otjerati ga udarajući ga palicom. Roy je dodao kako je to bio 22. put da se morao obraniti od medvjeda na takav način.

Izgledi da nekog pogodi grom u SAD-u u bilo kojoj godini kreću se od 1 do 1,2 milijuna. Ta brojka se poprilično smanjuje tijekom vašeg života, pod pretpostavkom da živite do 80.

Ipak, bitno je natuknuti kako je Sullivan radio vani u nacionalnom parku u državi koja ima relativno velik broj grmljavinskih oluja. Iako je Sullivan umro prije gotovo 40 godina, i dalje je rekorder – osoba koja je preživjela najveći broj udara groma, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike