11.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VSRH o mjerama Zoranu Mamiću: Nije posao državnog tajnika u izvršnoj vlasti...

VSRH o mjerama Zoranu Mamiću: Nije posao državnog tajnika u izvršnoj vlasti tumačiti

U povodu jučerašnje izjave državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave da je „teoretski … i procesno pravno bilo moguće” da Vrhovni sud Republike Hrvatske prilikom donošenja odluke o žalbi na prvostupanjsku presudu izrekne mjere opreza https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4019016/drzavni-tajnik-ministarstva-pravosudja-mi-cemo-odlucivati-o-sklapanju-sporazuma-s-bih-za-izvrsenje-kazne-zatvora/ upućujemo na sljedeće, piše VSRH u svom priopćenju.

Prema članku 98. stavku 5. Zakona o kaznenom postupku mjere opreza nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti odnosno izvršnosti presude određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud. Dakle, Vrhovni sud Republike Hrvatske „teoretski i procesno pravno” ni u jednom predmetu u kojemu postupa kao drugostupanjski sud prilikom odlučivanja o žalbi na presudu prvostupanjskog suda nije mogao odrediti mjere opreza jer nije prvostupanjski sud. Takvo bi postupanje za svaki drugostupanjski sud u takvoj pravnoj situaciji bilo suprotno zakonu.

Osim toga, upozoravamo da nije posao državnog tajnika u izvršnoj vlasti, a niti bilo kojeg drugog predstavnika izvršne vlasti, tumačiti kakva je odluka sudbene vlasti u konkretnim predmetima mogla ili trebala biti. Takva tumačenja, a osobito ona koja su suprotna zakonima, ne doprinose vladavini prava te položaju sudbene vlasti kao samostalne i neovisne, piše glasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske sudac Željko Pajalić.

Državni tajnik u ministarstvu pravosuđa: Mamić u ovom trenutku nije bjegunac

Ministarstvo u slučaju odlaska Zorana Mamića prebacuje lopticu DORH-u i sudu

Zoran Mamić se ne vraća u Hrvatsku, ostaje u BiH, evo objašnjenja

Najnovije

Još iz rubrike