21.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Javio se i prozvani vlasnik tvrtke: Za platformu smo dobili samo 196.000...

Javio se i prozvani vlasnik tvrtke: Za platformu smo dobili samo 196.000 kuna. Objasnio i svoj odnos s Berošem

Vinko Kojundžić javio se nakon navoda da je njegova tvrtka primila više od četiri milijuna kuna za izradu platforme koju su radili besplatnim alatom. Kaže da to nije istina, a otkrio je iznos koji je za taj posao dobila njegova tvrtka Cuspis grupa.

Mediji su danas objavili da iza platforme Cijepise.zdravlje.hr stoji tvrtka Cuspis grupa, čiji je vlasnik Vinko Kojundžić. Naime, upravo ime Cuspis grupe je ostalo u programskom kodu platforme. Iz koda je također vidljivo da je za izradu platforme za cijepljenje građana korišten besplatan alat WordPress, koji najčešće koriste blogeri.

Javio se i sam vlasnik tvrtke Vinko Kojundžić. Oštro je odbacio sve te navode i nazvao ih lažima.

Kaže da na platformi Cijepise.zdravlje.hr rade tri tvrtke, a riječ o tvrtkama Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis ”kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave.

“Nabava usluga podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela integralnog informacijskog sustava CEZIH (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0036223); Održavanje dijela sustava e-Liste čekanja, e-Naručivanje te modula e-Prioritetno naručivanje, središnjeg kalendara za praćenje ugovorenih kapaciteta i središnjeg kalendara za praćenje slobodnih termina (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0044056); Usluga korektivnog i adaptivnog održavanja aplikativnog sustava eCEZDLIH – eCIJEPIH (Elektornički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0044388)”.

Na pitanje što je točno radila tvrtka Cuspis grupa, odgovorio je da je točno da su izradili web stranicu i ističe da je to ”samo jedan dio platforme”. Naglašava i kako problemi koji su se dosad pojavili na platformi nemaju veze s onim što je on radio.

Otkrio je i koliko je tvrtki čiji je vlasnik plaćeno za taj posao.

”Nama nije isplaćeno 4.400.000 kuna kako se navodi po medijima. To je netočna i, dapače, izmišljena informacija. Kao što smo naveli, na platformi rade gore navedene tri tvrtke. Naš udio je financijski najmanji u gore navedenom iznosu. Za web site cijepise.zdravlje.hr je 196.000 kn. Mi radimo najviše novih funkcionalisti na platformi, a najmanje smo plaćeni”, tvrdi Kojundžić.

Kojundžić je odgovorio i na pitanje je li pri izradi platforme korišten besplatan alat WordPress koji najčešće koriste blogeri.

”Kada sam bio jedan od prva dva stručnjaka koji su napravile prve ozbiljne web stranice u Hrvatskoj 1994. i 1995. godine, sve se radilo liniju po liniju koda – ručno. Danas postoji WordPress koji je jedan od najpopularnijih alata za izradu web stranica i logično je da smo ga koristili. Bazirati cijenu nekog programskog proizvoda na cijeni alata s kojim se programira je besmisleno. Naime, danas su alati za programiranje uglavnom besplatni. Primjer vam je Microsoft Visual Studio Community koji je isto besplatan, za programiranje u Microsoft tehnologiji. Cijena programskog rješenja se bazira na broju sati koji se utroši na programiranje, testiranje i podršku, a ne na cijeni alata”, rekao je.

Vinko Kojundžić je otkrio i u kakvom je odnosu s ministarstvom zdravstva Vilijem Berošm.

”Mi već više od 15 godina radimo u informatizaciji zdravstva. Imamo niz raznih programskih rješenja u zdravstvu u više zemalja. S Ministarstvom zdravstva smo surađivali i prije dolaska Beroša u Ministarstvo. Ministra Beroša sam prvi put u životu vidio u Ministarstvu zdravstva kada je tamo došao gdje smo mi već radili po ugovorima prije njega.

Cijela ova dirigirana hajka dolazi iz točno određenih krugova kojima smeta izrada novih funkcionalnosti programskih rješenja u relativno kratkom roku za male iznose. Diramo u nečije poslovne interese i sada se osjećaju ugroženo. Taj točno određeni prodavač magle se sad osjeća ugroženo i pokušava iz sjene manipulirati događajima i maknuti me. Ja sam tehnička osoba, znam svoju struku, radim u privatnoj tvrtki od 2004. godine. Preživio sam svakakve medijske hajke za koje je vrijeme pokazalo da su redom bile netočne i nigdje neću nestati”, zaključio je Kojundžić, piše Dnevnik.hr

Otkriveno tko je dobio milijunski posao izrade platforme Cijepise. Pritom su se služili besplatnim alatom koji koriste i blogeri?

Najnovije

Još iz rubrike