Plenković: Učinit ćemo napore koji se tiču romske djece, ona su najranjivija

Svjetski je dan Roma. Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Ranije jutros sastao se s predstavnicima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA.

Nakon svečanosti Plenković se obratio okupljenima.

“Posebno sam počašćen što ste mi uručili ovu nagradu. Mislim na društvo u kojem se svi dobro osjećaju, bez obzira na spol, boju kože, vjeru… Romi imaju pravo kao svi hrvatski građani, ali to često nije tako. To moramo promijeniti. Danas slavimo romsku kulturu i velikane, danas se ne možemo ne prisjetiti stoljetne diskriminacije i progona romskog naroda. I zato smo podržali gradnju memorijalnog centra. Povijest ne možemo promijeniti, nego samo žaliti. Danas možemo izgraditi tolerantno društvo”, rekao je Plenković.

“Puno je posla pred nama, no ciljevi su jasno zacrtani u planu za manjine, sve je to dio provedbe nacionalne strategije”, rekao je.

“Moramo se boriti protiv diskriminacije Roma, to je odgovornost svih nas. Posebno ćemo učiniti napore koji se tiču romske djece, ona predstavljaju najranjiviju skupinu”, dodao je premijer.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja svake godine u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma prije pedeset godina u Londonu. Tada su donesene važne odluke za romsku zajednicu, poput naziva romskog naroda, himne, jezika i zastave.

U večernjim satima zagrebačke fontane ispred Sveučilišne knjižnice zasvijetlit će u bojama romske zastave, prenosi Index, prenosi N1.

Share This Article