14 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Evo zašto Japanci nikada ne piju vodu uz obroke

Evo zašto Japanci nikada ne piju vodu uz obroke

Ako odete u restoran u nekoj od zapadnih zemalja, velike su šanse da ćete dobiti veliku čašu vode s ledom i kriškama limuna, ali u Japanu ćete možda dobiti samo vrlo malu čašu vode. Ili nećete dobiti ni to. Japanci vjeruju da voda može ometati vašu “probavnu vatru”, što vašem tijelu otežava probavu obroka. Iako je održavanje pravilne hidratacije presudno za vaše cjelokupno zdravlje, ispijanje vode tijekom obroka može donijeti više štete nego koristi.

Bright Side je odlučio provjeriti zašto Japanci, koji su jedna od najzdravijih nacija na svijetu, ne piju vodu uz obroke.

1. Suhoća usta

Koliko god kontradiktorno zvučalo, čaša vode uz obrok može isušiti slinu. Neki ljudi vole dodati krišku limuna u vodu, što ju čini kiselim napitkom koji utječe na lučenje sline. Naime, suhoća u ustima može dovesti do nekih neugodnih simptoma, uključujući loš zadah. Voda s limunom također može pogoršati određena zdravstvena stanja, poput refluksa kiseline, i može oštetiti caklinu na zubima.

2. Može štetiti probavi

Kad uz obrok pijete vodu, slina se razrjeđuje. To pak utječe na oslobađanje želučanih sokova koji su odgovorni za probavu hrane. Kao rezultat toga, vaš želudac dobiva slabije signale za razgradnju hrane, što može dovesti do nadutosti.

3. Usporava apsorpciju hranjivih sastojaka

Budući da pijenje vode tijekom obroka razrjeđuje probavne sokove, to utječe na prirodnu razinu kiselosti vašeg želuca. Nadalje, to negativno utječe na vaš probavni sustav i uzrokuje da vaše tijelo apsorbira manje vitamina i hranjivih sastojaka.

4. Može vam stvoriti žgaravicu

Ispijanje vode uz obroke dodaje volumen želucu i povećava pritisak na njega, slično kao što bi to činio obilan obrok. To pak može pogoršati određena zdravstvena stanja i povećati rizik od refluksa kiseline. Budući da pijenje vode tijekom obroka uzrokuje da vaše tijelo luči manje probavnih enzima, to može dovesti do lančane reakcije nuspojava, uključujući žgaravicu.

5. Može uzrokovati debljanje

Pijenje vode dok jedete također može uzrokovati višak kilograma. Kad vaše tijelo ne može dovoljno dobro probaviti hranu, pretvara je u masnoću, zbog čega se debljate. Također može uzrokovati da vaše tijelo oslobađa više inzulina u krv, što povećava šanse za skladištenje masnoće u tijelu, prenosi Index, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike