9.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ban Toskić: Građani mahom odbijaju cijepljenje AstraZenecom

Ban Toskić: Građani mahom odbijaju cijepljenje AstraZenecom

Od ukupno 14 prijavljenih fatalnih ishoda nakon cijepljenja za njih 6 je utvrđeno da nisu uzročno posljedično povezane s cijepljenjem, za 3 ‘nije vjerojatna’ povezanost, a njih 5 je u tijeku obrade, izjavila je u Studiju 4 Jelena Krajačić Bucić iz HALMED-a. Da građani mahom odbijaju cijepljenje AstraZenecom, potvrdila je Nataša Ban Toskić, iz Koordinacije obiteljske medicine (KOHOM).

ajačić je pojasnila je kako se Stručna skupina HALMED-a i HZJZ-a kod donošenja odluke o pojedinim slučajevima koristi svim dostupnim podacima – težini i ozbiljosti te prethodnim saznanjima o nuspojavi, vremenskoj povezanosti i mogućem biološkom mehanizmu nastanka nuspojave te oboljenjima i lijekovima koje pacijent uzima. Tu su i povijest bolesti te svi nalazi kao i eventualni nalaz obdukcije, ukoiko dože do smrtnog ishoda. Ocjena se određuje na temelju povezanosti kao ‘sigurna’, ‘vjerojatna’, ‘moguća’, ‘nije vjerojatna’ ili je ‘nije moguće ocijeniti’.

Svako se cjepivo ocjenjuje na nacionalnoj razini, razini EU-a i svjetskoj razini. Svaka sumnja na nuspojave se prosljeđuje EMA-i i WHO-u. Zaključak se donosi na nivou Europskog stručnog povjerenstva i ta odluka vrijedi za sve članice EU-a, dodala je. Odluka se može donijeti i za jedan slučaj teške i rijetke nuspojave. U tom slučaju se ona mora navesti u uputama za konkretno cjepivo.

30 posto građana prošli tjedan otkazalo cijepljenje AstraZenecom

Nataša Ban Toskić, iz Koordinacije obiteljske medicine (KOHOM) potvrdila je da je prošli tjedan oko 30 posto naručenih pacijenata otkazalo cijepljenje AstraZenecom. Jednostavno ne bi došli na cijepljenje. Isto tako, dodaje – oni koje smo naručili na cijepljenje mahom su odbijali dolazak i cjepivo AstraZenece. S Pfizerom i Modernom nije bilo nikakvih problema.

Iako stručnjaci tvrde da nema dokaza o povezanosti nuspojava poput stvaranja krvnih ugrušaka i cijepljenja, građani su u strahu pa ne dolaze na zakazane termine. Podsjetimo, skupina stručnjaka HALMED-a i HZJZ-a zadužena za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva utvrdila je da plućna embolija koja je uzrokovala smrt 91-godišnje žene nije posljedica cijepljenja AstraZenecinim cjepivom.

Da je korist od cijepljenja AstraZenecom i dalje veća od rizika – poručila je i direktorica Europske agencije za lijekove. Rekla je da je ovo ozbiljna situacija koja zahtijeva detaljnu znanstvenu procjenu, a bit će predstavljena sutra. Kazala je da je do 10. ožujka u EU-u bilo prijavljeno 30 slučajeva tromboze nakon što je iskorišteno pet milijuna doza cjepiva.

Najnovije

Još iz rubrike