9.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Visok BMI ne znači uvijek da niste zdravi

Visok BMI ne znači uvijek da niste zdravi

Budući da pretile osobe spadaju u rizičnu grupu kada je u pitanju koronavirus, ljudi sve više iskazuju zanimanje za izračunavanje BMI-ja (Body mass index), odnosno indeksa tjelesne mase.

Međutim, stručnjaci kažu da značenje tih brojeva nije uvijek tako jasno, piše CNN.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pretilost navode kao osnovno zdravstveno stanje i pretilu osobu definiraju kao nekog tko ima indeks tjelesne mase 30 ili veći, ali manji od 40. Ali, visok BMI ne mora značiti da niste zdravi.

Procjena vašeg BMI-ja je brz način indirektnog mjerenja količine masti u vašem tijelu. CDC je kreirao kalkulator kako za djecu tako i za odrasle kako bi pronašli njihov broj.

Za odrasle, BMI od 18,5 do 24,9 se smatra normalnim, 25 do 29,9 označava prekomjernu težinu, a 30 i više gojaznost. BMI od 40 ili više ponekad je kategoriziran kao „ekstremna“ ili „teška“ gojaznost, napominje CDC.

Imati BMI preko 30 može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, rekao je dr. Clifford Rosen, direktor Centra za klinička i translacijska istraživanja u Istraživačkom centru „Meine Medical Center“.

On je također dodao da pretilost povećava rizik od ozbiljnije reakcije na covid-19.

Postoje rijetki slučajevi kada zdrava osoba prijavi visok BMI broj, kaže dr. Rosen.

Osobe koje dižu utege i one atletske građe, koje imaju puno mišića, bi mogle da imaju visok BMI, rekla je dr Karolin Apovian, direktorka za ishranu i upravljanje težinom u Bostonskom medicinskom centru i profesor medicine i pedijatrije na Univerzitetu u Bostonu.

Mnogi fudbaleri imaju BMI od 30, 35 ili čak 40, a svi su mišićavi i prilično zdravi“, rekla je dr. Caroline Apovian.

Ako niste sigurni da li je vaš visoki indeks tjelesne mase posljedica masti ili mišića, dr. Apovian preporučuje da posjetite stručnjaka za prehranu kako bi vam napravio određene testove i utvrdio o čemu je riječ, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike