3.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković: Naručili smo dodatne doze Pfizera. Koristi od AstraZenece trenutno su veće...

Plenković: Naručili smo dodatne doze Pfizera. Koristi od AstraZenece trenutno su veće nego da se prestane cijepiti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na turneji po Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Dao je izjavu medijma u Daruvaru nakon video sastanka s europskim kolegama iz Austrije, Češke, Latvije, Bugarske i Slovenije oko cjepiva protiv koronavirusa.

Plenković je rekao da su dogovorili da zajednički apeliraju na stvaranje korektivnog mehanizma za raspodjelu cjepiva.

“Hrvatska je naručila dodatne doze od Pfizera, a imat ćemo i razgovore s EK kako bismo korigirali ovaj zastoj koji smo doživjeli zbog sporije distribucije cjepiva i raspodjele”, rekao je.

Na pitanje zašto nije osobno bio u Beču i kakvu poruku time šalje, rekao je da je sastanak trajao samo 35 minuta.

“Bio sam ovdje. Nema problema, za razliku od svih njih proveo sam dan i pol u Bruxellesu i znam sve detalje. Osim toga, toliko se često čujemo i vidimo da nije potrebno da smo tamo”, kazao je dodavši na novinarsku opasku da je netočan dojam da se on u stvari ne želi zamjeriti Bruxellesu.

“Ne znam čiji je to dojam. To je negativan spin, lažno i netočno”, poručio je.

Kad je riječ o cjepivu AstraZenece, rekao je da je jutros održan sastanak s HALMED-om i Ministarstvm zdravstva i da je stav struke da nema nikakvog dokaza trenutno na temelju kojeg bi Hrvatska trebala obustaviti cijepljenje tim cjepivom s obzirom na samo tri sporna slučaja.

“Struka je mišljenja da su koristi od cijepljenja AstraZenecom veće nego da se prestane cijepiti”, rekao je dodavši da druge zemlje donose svoje procjene.

Naveo je i da je Koprivničko-križevačka županija demantirala da je obustavila privremeno cijepljenje AstraZenecom.

Na pitanje zašto je Hrvatska na dnu po procijepljenosti u EU, Plenković je kazao da je Hrvatska naručila najviše AstraZenece koja nije došla u očekivanim količinama.

“Sada će se to ispraviti korektivnim mehanizmom – zemlje koje su trebale dobiti više AstraZenece dobit će više drugog cjepiva”, kazao je.

Na pitanje je li onda Hrvatska donijela pogrešnu procjenu, kazao je da se tada nije moglo znati da će cjepivo toliko kasniti.

Premijer je u Daruvaru obišao gradilište Veteranskog centra i sastao se s predstavnicima Javne vatrogasne postrojbe te ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomášem Petříčekom.

No, usput se Plenković video putem uključio i na sastanak koji se održava u Beču između premijera Sebastiana Kurza, Janeza Janše, Boyka Borissova i Andreja Babiša, a tema je neravnomjerna distribucija cjepiva u Europskoj uniji.

Podsjetimo, Austrija, Slovenija, Češka, Bugarska, Latvija i Hrvatska nedavno su na taj problem upozorile i Europsku komisiju, a naša je zemlja teća (odozada) u EU po količini dobivenog cjepiva, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike