9.2 C
Zagreb
Naslovnica Tech Najčešćih 10 nuspojava na cjepivo u Hrvatskoj

Najčešćih 10 nuspojava na cjepivo u Hrvatskoj

Ozbiljnost nuspojava i uzročno-posljedičnu povezanost s cjepivom ocjenjuje Stručna grupa za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva HALMED-a i HZJZ-a.

Među prijavama sumnji na nuspojave do sada ocijenjenima na sastancima Stručne grupe HALMED-a i HZJZ-a, udio prijava koje nisu ozbiljne iznosi 88 %, dok je 12 % prijava ocijenjeno ozbiljnima.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na:

povišenu tjelesnu temperaturu

bol na mjestu primjene

glavobolju

bol u mišićima

zimicu

opću slabost

umor

crvenilo na mjestu primjene cjepiva

mučninu

bol u zglobovima.

RIJETKE I OČEKIVANE NUSPOJAVE

Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova).

Pojedina prijava može sadržavati više nuspojava (kod pojedine osobe može se, primjerice, javiti glavobolja, povišena temperatura i bol na mjestu primjene cjepiva). Prikaz najčešćih nuspojava prema njihovoj zastupljenosti u zaprimljenim prijavama koje su unesene u svjetsku bazu VigiBase naveden je u nastavku.

KOJE SU OZBILJNIJE NUSPOJAVE ZABILJEŽENE?

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi. Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze licaodnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju.

BEZ SMRTNIH ISHODA

HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem. Zaprimljeno je 8 prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Od toga, za 6 prijava uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem iz trenutačno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti.

Zaprimljeno je 6 prijava neželjenih događaja* sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom cjepiva, piše Ordinacija.hr.

Zaprimljene su 4 prijave medikacijske pogreške*, odnosno pogrešne primjene cjepiva, nakon kojih nije došlo do nastanka nuspojava.

*Podaci o neželjenim događajima i medikacijskim pogreškama zanavljaju se nakon provedene zajedničke ocjene HALMED-a i HZJZ-a, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike