-0.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Republika Kosovo je službeno otvorila Veleposlanstvo u Jeruzalemu

Republika Kosovo je službeno otvorila Veleposlanstvo u Jeruzalemu

Republika Kosovo službeno je otvorila zgradu veleposlanstva u Jeruzalemu, de facto ga prepoznajući kao glavni grad Države Izrael, priopćilo je jučer Ministarstvo vanjskih poslova Republike Kosovo.

Veleposlanstvo Republike Kosovo je otvoreno kratkom svečanošću tijekom koje je ispred zgrade, u kojoj se nalazi, istaknuta kosovska zastava, a na njezinu ulazu je postavljena ploča s napisom na albanskom, hebrejskom i engleskom jeziku – Republika Kosovo, stoji u priopćenju, prenosi francuska novinska agencija AFP.

U zamjenu za izraelsko priznanje kosovske neovisnosti, Republika Kosovo je postala prva zemlja s većinskom muslimanskom zajednicom koja je priznala Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael.

Odluka službene Prištine potaknula je kritike, ne samo u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom poput Republike Turske, koja je osudila kršenje rezolucija UN-a i međunarodnog prava, već i unutar Europske unije, javlja britanska novinska agencija REUTERS.

Pitanje Jeruzalema i njegova statusa i dalje je jedna od najzamršenijih točaka izraelsko-palestinskog sukoba.

Palestinske vlasti vjeruju da su izraelske vojne snage 1967. godine ilegalno okupirale istočni dio Jeruzalema te zahtijevaju da Istočni Jeruzalem postane glavni grad palestinske države.

U sklopu obostrane razmjene priznanja, Država Izrael je službeno priznala Republiku Kosovo, bivšu srpsku pokrajinu koja je neovisnost proglasila 2008. godine, kao neovisnu državu, pridruživši se tako većini zapadnih zemalja.

O sporazumu između Države Izrael i Republike Kosovo prošlog se rujna u Washingtonu razgovaralo s tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom u sklopu ekonomskih pregovora sa Republikom Kosovo i susjednom Republikom Srbijom.

Republika Kosovo i Država Izrael diplomatske su odnose uspostavili još u veljači, na veliko nezadovoljstvo službenog Beograda koji ne priznaje neovisnost te bivše srpske pokrajine. Neovisnost Republike Kosova također ne priznaju Ruska Federacija i Narodna Republika Kina.

Sukob o tom neriješenom pitanju između Republike Kosovo i Republike Srbije traje već više od dva desetljeća te i dalje predstavlja prijetnju stabilnosti u Europi, makar je mala vjerojatnost da će se na Kosovu išta bitnog promijeniti na štetu kosovskog naroda, jer osim NATO nazočnosti u mirovnoj misiji KFOR u toj zemlji se nalazi i najveća vojna baza Sjedinjenih Američkih Država na europskom kontinentu – Camp Bondsteel. (Theo Ljubić, REUTERS, TV7 Israel News, AFP, Radio Free Europe/Radio Liberty, i24 NEWS, English)

Najnovije

Još iz rubrike