21.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Nina Obuljen Koržinek: Imat ćemo liberalniji zakon za nekoliko tjedana

Nina Obuljen Koržinek: Imat ćemo liberalniji zakon za nekoliko tjedana

Hrvoje Krešić ministricu kulture i medija, Ninu Obuljen Koržinek upitao za komentar na vijest da A1 prekida suradnju s N1 i da njihovi korisnici više neće moći pratiti program N1 televizije.

“Ja to ne mogu komentirati jer se radi o poslovnom odnosu. Mi ne znamo niti kakav je ugovor bio dosad niti što je dovelo do toga. Ono što mogu najaviti jesu određena poboljšanja zakonskog okvira, koja će se dogoditi donošenjem novog Zakona o elektroničkim medijima”, rekla je Obuljen Koržinek.

“Mi pripremamo taj tekst za drugo čitanje. Ja vjerujem, interes je i operatora, a i nakladnika da pronađu dogovor i da svi kanali za koje je zainteresirana hrvatska javnost budu dostupni”, rekla je.

Upitana u kojoj je fazi donošenje Zakona o elektroničkim medijima, ministrica je rekla da pripremaju tekst za drugo čitanje. “Postoji još nekoliko detalja koje treba definirati i nakon toga će tekst biti upućen Vladi, a nakon toga Saboru u drugo čitanje”, rekla je Obuljen.

Krešić ju je pitao hoće li se ići u omogućavanje vertikalne integracije, kada je riječ o grupacijama koje, poput United Grupe, u svom portfelju imaju i nakladne kuće, poput N1 televizije, Nove TV i Sport Kluba, i telekom.

“Sigurno da će biti dosta izmjena. Mi smo najavili već u prvom čitanju da zapravo taj dio ograničavanja vertikalne integracije će doživjeti određene izmjene. Ukoliko se bude išlo u tom smjeru, onda će se ići i u smjeru koji je poznat i u drugim državama, a načina kako će se definirati obveza prenošenja onih kanala koji imaju koncesiju, ovdje treba objasniti da nakladnici u svom portfelju imaju različite kanale, neki za koje imaju koncesiju, neke koji su pay tv, a neki koji, poput N1, čak nemaju ni poslovni nastan u RH. Ovim zakonom mi ćemo i takve kanale, koji se većinski obraćaju publici na određenom teritoriju, uključiti u jurisdikciju Vijeća za elektroničke medije, što predviđa i nova direktiva”, rekla je Obuljen Koržinek.

Reporter ministricu kulture i medija pitao postoji li mogućnost da N1 u skorijoj budućnosti dobije nacionalnu koncesiju.

“Vi znate da Ministarstvo kulture i medija nije to koje dodjeljuje koncesije. Koncesije se dodjeljuju na javnom natječaju, koji propisuje, provodi Vijeće za elektroničke medije. Da bi se raspisala koncesija, postoje određeni preduvjeti tako da ja nisam osoba koja bi u ovom trenutku o tome mogla govoiti. Naravno, to je dinamično tržište, pojavljuju se novi kanali, postoje i određena okrupnjivanja, mi smo predvidjeli s novim zakonom dati jedan ponešto liberalniji okvir, ali prilagođen potrebama današnjeg medijskog tržišta”, rekla je ministrica.

Govoreći o roku u kojem će biti donesen novi Zakon o elektroničkim medijima, Obuljen Koržinek je rekla da je to teško procijeniti. “Nama je u interesu da to bude što prije, a sad hoće li to biti za dva, tri ili četiri tjedna, teško je procijeniti. Najvažnije je da se u proceduru uputi zakon koji će na najbolji način urediti naše medijsko tržište”, rekla je Obuljen Koržinek.

U sklopu United Grupe u Hrvatskoj posluju telekom operator Telemach Hrvatska kao i televizije i portali Sport Klub i N1, Nova TV, Doma TV i portal dnevnik.hr.

Ni na A1 više nećete moći gledati N1 i Sport Klub

Najnovije

Još iz rubrike