2.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Aleksić o otkupu nenaplaćene odštete za dugovanja banaka prema potrošačima: Zašto bi...

Aleksić o otkupu nenaplaćene odštete za dugovanja banaka prema potrošačima: Zašto bi im netko “poklanjao” svoj novac

Goran Aleksić koordinator ekonomsko-pravnog tima udruge Franak komentirao je u emisiji Studio 4 HTV-a rad novoosnovanih tvrtki koje nude otkup nenaplaćene odštete za dugovanja banaka prema potrošačima koji su dogovorili kredite u švicarskim francima (CHF) i odmah nude isplatu od 30 %.

Upozorio je kako je neizvjesno na koji iznos nude tih 30%, naime potrošač koji tuži banku ima pravo dobiti određeni preplaćeni iznos, a na taj iznos se obračunava i zatezna kamata. Smatra da je ponuda tih agencija nepovoljna, riječ je o pravnim osobama koje preuzimaju “rizik troškova, sudskog postupka kao i rizik naplate od banaka” za nekonvertirane kredite te ponovio kako za nekonvertirane kredite takvog rizika niti nema.

– Način poslovanja tih agencija sličan je poslovanju agencija za otkup nenaplaćenih potraživanja, a pomoć koju nude agencije oko prikupljanja dokumentacije, čak i ako ona nije potpuna, korisnicima nije potrebna, rekao je Aleksić te dodao:

– Ne vidim zašto bi netko trebao uslugu takvih agencija i “poklanjao” im svoj novac.

Od 125 000 kredita ugovorenih u CHF, oko 70 000 ugovorenih kredita nisu konvertirani.

Smatra da se podnošenje tužbe isplati i ako je kredit otplaćen u cijelosti, iako iz bakarskih krugova dolaze suprotne tvrdnje.

U posljednje vrijeme većina ljudi koja se javlja u udrugu otplatila je svoje kredite 2013 ili 2014., ali još uvijek ne znaju da mogu tužiti banku za povrat preplaćenog iznosa.

– Savjetujem im da angažiraju odvjetnika da ih zastupa, neovisno o trajanju postupka pred sudom, mislim da i tri godine nije predugo za čekati za svoj novac, kaže Aleksić.

Najnovije

Još iz rubrike