13.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Predsjednica Udruge pacijenata o cijepljenju i Stožeru: Nitko im više ne vjeruje

Predsjednica Udruge pacijenata o cijepljenju i Stožeru: Nitko im više ne vjeruje

Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata komentirala je cijepljenja preko reda, cijepljenja starijih od 65 godina, sve to u kontekstu prava pacijenata. I ona je, neposredno prije javljanja u program N1, gledala konferenciju za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Voditeljica je navela da su neki, očito, iskoristili nepostojanje protokola, pa uz to i svoja poznanstva i veze za doći do cjepiva.

“Ja uopće ne mogu vjerovati da se događa ovo čemu svjedočimo”, kazala je Karačić:

“Šokirana sam brojem upita građana, pacijenata koji me neprestano zovu, mobitel mi stalno zvoni, ne prestaje. Govorim najviše o onkološkim bolesnicima, kroničnim bolesnicima starije životne dobi, više od 75 godina, koji ne mogu doći do cjepiva.”

“Vidimo dvostruka mjerila, dvostruke standarde, što je apsolutno nedopustivo”, rekla je dalje.

“Zgrožena sam cijelom ovom situacijom i komunikacijom s javnosti. Građani trebaju čuti, jer su se zaista pokazali odgovorni, javnosti treba objasniti ovo što se dogodilo i zašto se dogodilo, kao i to zašto svjedočimo ovome što slušamo”, rekla je dalje.

Voditeljicu je zanimalo kakvo je njeno mišljenje o prijedlozima koji su se mogli čuti u Saboru o ostavkama Alemke Markotić i Krunoslava Capaka.

“Vidimo da je izgubljeno povjerenje. Jednom kad se u kriznoj situaciji izgubi povjerenje, ono je nenadoknadivo”, odgovorila je i potom objasnila zašto je to opasno:

“Nema više nijedne osobe koja sada može vjerovati ovim osobama. A to je opasna situacija, jer dovodi u pitanje opću sigurnost i zdravlje građana.”

“Kako sada nastaviti dalje, slijediti mjere, ako građani više nemaju u njih povjerenja?”, postavila je pitanje.

“Iz ovih primjera smo vidjeli da gotovo niti nema dobre strategije cijepljenja. Liječnici opće medicine bačeni su u vatru da se nose sami kako tko zna. To nije bilo u redu niti prema njima”, ustvrdila je Karačić:

“Pacijenti zovu, traže svoju dozu, s pravom zovu…”

“I ja bih sama htjela cjepivo, zaštititi svoju majku i svog oca, a ne mogu. I zato me boili kad vidim kako se na određenim mjestima dolazi do cjepiva”, objasnila je kako se u toj situaciji osobno osjeća, da bi za kraj nabrojala one koji su najugroženiji time što cjepiva nema dovoljno:

“Kronični bolesnici koji bi od komplikacija zaista mogli umrijeti, naši sugrađani u domovima za starije, konačno, zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji.”

Preko reda cijepljena i majka Alemke Markotić: Koliko ste puta tražili usluge? I novinara ima cijepljenih preko reda

VIDEO Stožer: Protokol za cjepiva koja ostanu; Ne smije se puštati glazba, terase treba maknuti, onemogućiti korištenje stolice

Najnovije

Još iz rubrike