-3.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Plenković popušta: Kava za van, teretane i fitness centri, djeca mogu...

VIDEO Plenković popušta: Kava za van, teretane i fitness centri, djeca mogu u škole za strane jezike i radionice

Sjednica Vlade održat će se u četvrtak, 11. veljače 2021. godine, u 12.00 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Na početku sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković održao je uvodnu riječ.

“Imamo peti najveći dvotjedni pad broja preminulih”, rekao je Plenković, podsjetivši da smo i dalje u zimskom razdoblju te da je najavljen intenzivan val hladnoće.

Dodao je da je otkriven i britanski soj koronavirusa, kao i da Hrvatska ima naznake da će se intenzivirati isporuka cjepiva. “Možemo očekivati veće količine do kraja ožujka”, rekao je Plenković, dodavši da dotad očekuju do 600.000 doza.

Govorio je i o cjepivu AstraZenece. “Vrlo važna poruka hrvatskoj javnosti, osobito našim građanima starije dobi, da su sva tri cjepiva sto posto učinkovita protiv onoga što je najbitnije, a najbitnije je da nema smrtnoga ishoda”, rekao je Plenković, dodavši da nema prepreka da građani stariji od 65 godina ne prime cjepivo AstraZenece.

“Kao Vlada ne vidimo nikakve prepreke da se to cjepivo administrira starijima od 65 godina”, rekao je Plenković.

Govorio je i o mjerama. “Proteklih dana pratili smo razvoj epidemiološke situacije u Hrvatskoj. Nakon analiza i razgovora sa Stožerom, epidemiolozima, Znanstvenim savjetom, smatramo da možemo donijeti nekoliko odluka koje će biti određeni signal popuštanja, ali još uvijek uz veliku dozu opreza. Nema mjesta pretjeranom popuštanju niti ima mjesta prestanku odgovornog ponašanja građana”, rekao je Plenković.

Te se mjere odnose na sljedeće: Da se ugostiteljima omogući prodavanje kave za van i na taj način omogućujemo njihovu poslovnu aktivnost, s tim da one mjere koje ionako imamo za njih vrijede i za veljaču. Drugo, da se omogući otvaranje teretana i fitness centara uz poštivanje epidemioloških mjera. Treće je da se omogući djeci nastava u školama za strane jezike, radionicama, jedna mogućnost da najmlađi uz svoje školske aktivnosti mogu redovito, i to ne online, nego fizički ići u vankurikularne aktivnosti koje su im korisne i potrebne u ovom trenutku. Zadnje, da se uz poštivanje epidemiološkog okvira omogući otvaranje kladionicama, automat-klubovima i casinima, uz ograničenje o posluženju pića”, rekao je Plenković.

Nastavit će se pratiti epidemiološku situaciju, rekao je Plenković, a iduće prolazno vrijeme bit će 1. ožujka, prenosi N1.

Ministar Tomo Medved govorio je o aktivnostima Stožera za obnovu potresom pogođenih područja. Rekao je kako se radi na osiguravanju smještaja za sve koji to trebaju te je rekao kako je dosad postavljeno ukupno 1377 kontejnera i mobilnih kućica, a samo ovaj tjedan 204 kontejnera.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je kako je u svijetu preko 108 milijuna oboljelih od Covida-19, a broj umrlih preko 2,366.000. U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 376 novozaraženih koronavirusom. Udio novozaraženih u broju testiranih je 5,93%, u bolnici na liječenju je 1029 pacijenata, od kojih 88 na respiratoru. Bilježimo silazan trend primanja novooboljelih u KB Dubrava pa je stoga smanjen broj kreveta, kao i broj osoblja pa se vraćaju u matične zdravstvene ustanove, rekao je Beroš.

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice

1. Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres

2. Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj

3. Prijedlog odluke o donošenju Programa dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije

4. Prijedlog zaključka u vezi naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima društvu E.ON Hrvatska d.o.o.

5. Prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana za prava djece u Republici Hrvatskoj, za razdoblje od 2021. do 2026. godine

6. Prijedlog odluke o osnivanju Vijeća za djecu

7. Prijedlog odluke o osnivanju Savjeta za razvoj civilnoga društva

8. Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o osnivanju Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom

9. Prijedlog odluke o provedbi Provedbene uredbe Komisije (EU) 2021/111 od 29. siječnja 2021. o uvođenju obveze predočenja odobrenja u slučaju izvoza određenih proizvoda

10. Prijedlog uredbe o načinu izračuna i visini sredstava za uzdržavanje državljanina treće zemlje u Republici Hrvatskoj (EU)

11. Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o Koordinaciji za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (EU)

12. a) Prijedlog uredbe o izmjeni i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva kulture i medija
b) Prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva znanosti i obrazovanja
c) Prijedlog uredbe o izmjeni i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva zdravstva

13. Prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o osnivanju Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici

14. a) Prijedlog zaključka u vezi sa Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o sigurnosnim mjerama za zaštitu klasificiranih podataka
b) Prijedlog odluke o objavi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o sigurnosnim mjerama za zaštitu klasificiranih podataka

15. a) Prijedlog zaključka u vezi s Tehničkim dogovorom između Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država u Europi i Ministarstva obrane Republike Hrvatske u vezi s izgradnjom na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, Republika Hrvatska
b) Prijedlog zaključka u vezi s Tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane Talijanske Republike i Ministarstva obrane Republike Hrvatske u vezi s upućivanjem hrvatskih timova protuminskih ronitelja na brodove lovce mina Talijanske ratne mornarice u Stalnoj NATO skupini protuminskih snaga (SNMCMG2)

16. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:

a) Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije (predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru)
b) Prijedlog zaključka o stavljanju izvan snage Zaključka Hrvatskoga sabora od 20. rujna 2019. koji je donesen uz Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola uz Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju terorizma (predlagatelj: Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora).

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice

1. Prijedlog stajališta za sastanak ministara nadležnih za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 16. veljače 2021.

2. Prijedlog odluke o provođenju mjera osiguranja i zaštite (povjerljivo)

3. a) Prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske više odredaba Zakona o tržištu toplinske energije („Narodne novine“, br. 80/13., 14/14., 102/14. i 95/15.) – dostava dodatnog očitovanja
b) Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske i zakonom točke III. stavka 1. podstavka 10., dijela podstavka 11. i podstavka 15. Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (“Narodne novine”, br. 141/20., 1/21. i 2/21.) – davanje očitovanja Ustavnom sudu Republike Hrvatske

4. Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2021. – usmeno izvješće

5. Kadrovska pitanja

6. Informacije, pitanja i prijedlozi.

Najnovije

Još iz rubrike