10.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ublažavanje mjera na Kurzov način, neke odluke su zapanjujuće - nema frizure...

Ublažavanje mjera na Kurzov način, neke odluke su zapanjujuće – nema frizure bez korona testa

Od ponedjeljka 8. veljače Austrija ide na ublažavanje epidemioloških mjera: otvorit će dućane, muzeje, galerije i zoološke vrtove, uz ograničenje broja kupaca i posjetitelja. Škole se otvaraju, ali u razrede mogu samo djeca s negativnim testom na Covid. U dućan smijete samo s FFP2 maskom, kazna za nenošenje maski povećava se sa 20 (odnosno 50 za ponavljanje) na 90 eura. Ministar unutrašnjih poslova najavio je strože kontrole obaveznog nošenja maski.

Ponovo će otvoriti frizere, kozmetičare i slične radnje koje su dosad bile zatvorene, no pod uvjetom da predočite negativan rezultat testa na Covid, ne stariji od 48 sati. Ostaje policijski sat od 20 sati do 6 ujutro. Bit će dozvoljeno druženje dvaju kućanstava: do 20 sati. Tako je dogovoreno na sastanku savezne vlade i pokrajinskih lidera u ponedjeljak popodne.

– Što manje osobnih kontakata, to bolje – ponovio je kancelar Sebastian Kurz.

Dobra je vijest da je lockdown u Austriji dao dobre rezultate, objavio je Kurz, no loša je vijest da se širi mutirani soj, što umanjuje uspjeh lockdowna. Upozorio je da će u slučaju eksponencijalnog rasta broja zaraženih ponovo vratiti ograničenja.

Austriji je cilj smanjiti broj zaraženih ispod 50 na 100.000 stanovnika u tjedan dana: trenutno su na 110. Na razini od 14 dana imaju 246 novozaraženih na 100.000 stanovnika, a Hrvatska 217, po posljednjim podacima ECDC-a. Dakle, po službenim podacima imaju više zaraženih od nas, i neusporedivo strože mjere. Ako brojke budu i dalje padale, ublažit će ih. Vlada u Beču je za 15. veljače zakazala novi sastanak o mogućem ublažavanju mjera od početka ožujka u ugostiteljstvu, sportu i kulturnim djelatnostima. Opozicijski FPÖ traži da se odmah otvore hoteli i kafići.

Osnovnoškolci u prva četiri razreda ići će od ponedjeljka u škole svaki dan. Oni stariji, od petog do osmog razreda i srednjoškolci bit će podijeljeni u dvije grupe: grupa A će u školu ići ponedjeljkom i utorkom, grupa B srijedom i četvrtkom, dok će petkom svi učiti online, piše bečki Der Standard.

U skladu s krilaticom “Ponedjeljkom i srijedom testiramo” svi učenici i učenice će se dvaput tjedno sami testirati antigenskim testom, štapićem kroz nos, objasnio je Sebastian Kurz. Test će vrijediti 48 sati. Tko se ne želi testirati ili mu roditelji to zabranjuju, učit će sam od doma: ali ne kao u službenoj varijanti online škole, bez internetskog prijenosa nastave. Đaci nižih razreda osnovne škole nisu obavezni nositi masku, srednjoškolci i nastavnici moraju nositi skuplje i kvalitetnije FFP2 maske; ili običnu masku, nakon što se testiraju.

Nastavnici su se obavezni testirati jednom tjedno. Vlada je osigurala 20 milijuna brzih antigenskih testova za 1,3 milijuna učenika 130.000 nastavnika, piše Der Standard, prenosi Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike