Vrhovni sud odlučuje o Smiljani Srnec zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić

Vrhovni sud danas bi na javnoj sjednici trebao donijeti odluku žalbi Smiljane Srnec koja je nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora jer je ubila sestru i skrivala je u zamrzivaču 19 godina. Smiljana Srnec moći će se sudskom vijeću obratiti videolinkom iz istražnog zatvora u Varaždinu.

Srnec je proglašena krivom za ubojstvo sestre Jasmine 2000. godine zadavši joj najmanje pet udaraca u glavu od čega je umrla, a tijelo žrtve potom je sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu. Nestanak Jasmine Dominić bio je prijavljen 2005.

Tijelo je otkriveno u veljači 2019. godine, a istog dana Smiljana Srnec je privedena i otada je u pritvoru. Županijski sud u Varaždinu nepravomoćno je osudio Smiljanu Srnec na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora. Presuda je izrečena nakon osam mjeseci suđenja, ispitivanja tridesetak svjedoka, vještačenja, ispitivanja obitelji i susjeda. Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje, ali ni jednom nije ispitana iz zdravstvenih razloga.

Sud u Varaždinu je kao otegotnu okolnost uzeo izravnu namjeru, jačinu ozljeda, žrtvu kao mladu osobu i skrivanje tijela u zamrzivaču 19 godina te zaključio da se može govoriti o podmuklom načinu izvršenja. Jedina olakšavajuća okolnost je što je Smiljana Srnec majka troje djece.

Odvjetnik okrivljene Smiljane Srnec Krešimir Golubić rekao je nakon izricanja presude suda u Varaždinu kako nisu prinađeni dokazi o tome tko je ubio Jasminu.

Rekao je da postoje dvije bitne nepoznanice, trag muške osobe na ženskoj čarapi kojom je vezano tijelo, a koji nije identificiran, te sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu žrtve, a nije zabilježena na obdukciji. Također tvrdi da je sudsko vijeće pogrešno prenašalo izjave svjedoka s rasprave u obrazloženju presude, prenosi N1.

Share This Article