Deset detalja koje je Joe Biden promijenio u Ovalnom uredu

Svaki novoizabrani predsjednik SAD-a ima pravo preurediti Ovalni ured u Bijeloj kući po svojoj mjeri. Isto je napravio i Joe Biden, koji je u svoje radno mjesto dodao nekoliko osobnih simboličkih detalja.

Kako prenosi Insider, u predsjednikovom novouređenom uredu nalazi se nekoliko osobnih detalja koji predstavljaju njegove političke stavove, ali i promjene koje će uslijediti u njegovu mandatu.

Mjesečev kamen

Prvi od tih detalja koji se može uočiti na polici s knjigama jest mjesečev kamen iz misije Apollo 17 i portret Benjamina Franklina, koji iskazuju predsjednikovu ljubav prema znanosti.

Obiteljske fotografije

Drugo što se jasno može primijetiti iza predsjednikova stola jest niz obiteljskih fotografija koji prikazuju koliko Biden privržen svojoj obitelji. Među fotografijama, posebno se ističe ona s Bidenoviim sinom Beauom koji je 2015. preminuo od raka mozga.

Fotografia s papom

Da je za Bidena katolička vjera jedan od bitnijih fatora, dokazuje i njegova fotografija s papom. Uz J.F. Kennedyja, on je drugi američki predsjednik Katolik.

Tamnoplavi kraljevski tepih

Na pod Bidenova ureda postavljen je tamnoplavi tepih koji predstavlja njegovih 47 godina služenja u Demokratskoj stranci.

Zlatne zavjese

Biden je odlučio zadržati zlaćane zavjese koje je njegov prethodnik vratio u ured nakon bivšeg predsjednika Billa Clintona. Iako je zlato obično povezano s bogatstvom i uspjehom, ono također može simbolizirati poštivanje autoriteta, kao i odanost, pouzdanost i brižnost.

Portreti političkih suparnika

Na jednom od zidova u uredu obješeni su portreti političkih suparnika Thomasa Jeffersona i Alexandra Hamiltona koji demostriraju Bidenovu nadu u dvostranačku suradnju. Biden je na svojoj inauguraciji govorio puno o suradnji između različitih stranaka, a dvije slike koje stoje jedna ispod druge primjer su njegova razmišljanja i stava.

Vojne zastave

Biden je iz svog ureda uklonio vojne zastave, što prema nekima označava novu eru američke vojske. Bidenov prethodnik Donald Trump, tijekom cijelog svog mandata veliki je fokus stavljao upravo na vojsku. Biden je pak, odmah nakon inauguracije iz ureda uklonio vojne zastave i na mjesto njih stavio američku zastavu.

– Bit ću vrhovni zapovijednik koji će uvijek štititi naše vojnike i vojnikinje i poštovati njihove obitelji – napisao je Biden u službenom priopćenju.

Jedna od prvih odluka koje je donio nakon preuzimanje vlasti bilo je ukidanje Trumpove zabrane da transrodne osobe ne mogu služiti američkoj vojsci.

Skulpture i portreti inovatora i aktivista

Skulpture i portreti Franklina D. Roosevelta, Roberta F. Kennedyja, Luthera Kinga Jr., Eleanor Roosevelt i aktivista za građanska prava Cesara Chaveza, u predsjedničkom uredu demostriraju Bidenov put ka progresivnoj politici.

Konj i jahač

Skulptura konja i jahača Apača koju je izradio kipar Allan Houser stoji na Bidenovoj polici za knjige. Skulptura je pripadala preminulom senatoru Danielu K. Inouyeju, koji je bio prvi Amerikanac japanskih korijena u kući Kongresa pa po nekima ova skulptura označava ravnopravnost i jednakost svih građana i stvaranje nove i različite uprave.

Možete zaboraviti Trumpov gumb s kojim bi bivši predsjednik sebi naručio dijetnu Coca Colu. Novi američki predsjednik Joe Biden više preferira dobru šalicu kave pa se na njegovom stolu više ne može pronaći Coca Cola gumb., prenosi 24sata.

Share This Article