4.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Čir na želucu: Uzrok, simptomi i koje namirnice mogu pomoći kod ovog...

Čir na želucu: Uzrok, simptomi i koje namirnice mogu pomoći kod ovog problema?

Čir na želucu nastaje kada zaštitna sluz koja okružuje želudac ne ispunjava svoju funkciju jer je oštećena. Čir na želucu se može jednostavno izliječiti antibioticima i promjenom prehrane, a opasan je samo kada se njegovi simptomi ignoriraju.

Najčešće ga uzrokuje bakterija, a očituje se kroz probavne smetnje i bol.

Čir na želucu nastaje kada se pojave otvoreni čirevi na sluznici želuca ili na gornjem dijelu tankog crijeva. Do ovoga dolazi kada želučane kiseline nagrizaju zaštitnu sluz koja oblaže želudac. Ako sloj sluzi postane pretanak ili želudac stvara previše kiseline, to će rezultirati simptomima čira na želucu. Na uništenje sluznice može utjecati bakterija ili lijekovi, kao i pušenje i konzumiranje alkohola.

Najčešći uzrok čira na želucu je bakterija helicobacter pylori koja se nalazi u sluznici želuca većine ljudi. Kod nekih ljudi ova bakterija miruje i ne izaziva nikakve probleme, dok će kod drugih povećati količinu kiseline, uništiti zaštitni sloj sluzi i nadražiti probavni trakt. Ova bakterija se širi bliskim kontaktom, ali i preko zaražene hrane ili vode. S druge strane, do čira može doći zbog čestog korištenja određenih lijekova kao što su aspirini i ibuprofen. Ovi lijekovi sprječavaju tijelo da proizvodi kemikalije koje pomažu u štićenju unutarnjih slojeva želuca.

Osim toga, čir na želucu može izazvati pušenje cigareta i ispijanje velikih količina alkohola. Kod već postojećeg čira, začinjena i ljuta hrana, kao i stres mogu bitno utjecati na pogoršanje simptoma. Genetika je još jedan čimbenik koji utječe na pojavu čira na želucu.

Čir na želucu je najlakše prepoznati po probavnim smetnjama i bolovima u trbuhu koji mogu biti oštri ili tupi. Bol se može pojaviti rano ujutro, između obroka ili nakon konzumacije određenih tekućina kao što su sok od naranče, kava ili alkohol.

Ostali simptomi uključuju gubitak kilograma, mučninu i povraćanje, nemogućnost konzumiranja hrane zbog bolova, podrigivanje, nadutost, krv u stolici i bol koja se smanjuje za vrijeme obroka ili konzumacije tekućine. Čir na želucu se s vremenom mijenja i nekada ga je teško dijagnosticirati.

Čir na želucu se može pojaviti kod svih, pa i kod djece, ali ipak su najugroženiji muškarci stariji od 60 godina.

Kada primijetite da vas boli želudac dulje od nekoliko dana ili da se stanje pogoršava, potrebno je posjetiti liječnika. Liječnik će prije svega postaviti pitanja o samim simptomima kako bi utvrdio da se radi upravo o čiru na želucu. Također, liječnik može tražiti pretragu uzimanja uzorka stolice kako bi utvrdio prisutnost bakterije helicobacter. Kod težih slučajeva, bit će potrebno napraviti endoskopiju, pregled kod kojeg se u želudac gura tanka cijev s kamericom.

Ako primijetite simptome čira na želucu, a uz njih se javljaju i bol u leđima i simptomi anemije kao što su vrtoglavica i slabost, potrebno je javiti se liječniku. Ako se javi krv u stolici ili povraćate krv odmah nazovite hitnu medicinsku pomoć jer ovo može biti znak unutarnjeg krvarenja.

Čir na želucu se može spriječiti prije svega pravilnim pranjem ruku prije i nakon jela, kako bakterija ne bi ušla u želudac. Osim toga, pomoći mogu i promjene u prehrani te izbjegavanje ljute hrane, alkohola i pretjerane količine kave. Određena hrana također može pomoći u sprječavanju nastanka čira. To su voće i povrće, hrana bogata vlaknima, probiotici te hrana bogata vitaminom C, cinkom i selenom.

Liječnik može odrediti korištenje drugih lijekova protiv bolova koje neće izazivati čir, a jednako tako će biti potrebne i promjene u životnom stilu. Izbjegavanje alkohola, kave i pušenja može bitno poboljšati stanja, a jednako tako je i važna sama prehrana koja se unosi u tijelo.

Ako je čir nastao zbog bakterije, liječnik će pripisati antibiotik koji će uništiti bakteriju, a osim toga pacijent treba uzimati i preparate za smanjenje želučane kiselosti, H2-antagoniste ili inhibitore protonske pumpe. Najbolje djelovanje pokazala je takozvana trostruka terapija, dva antibiotika koja uništavaju bakteriju i lijek koji djeluje na kiselinu. Pomoći kod samih simptoma mogu i antacidi kao što je Gastal. Kod pripisanog liječenja čir se neće vratiti i uspješno će se izliječiti nakon korištenja terapija. Kod težih slučajeva bit će potreban kirurški zahvat uklanjanja čira.

Dakle, čir na želucu nastaje kada se smanji sloj sluzi koja štiti želudac od probavnih sokova. Ovo omogućava probavnim kiselinama da nagrizu tkiva koja oblažu želudac i uzrokuju čir. Sam čir mogu uzrokovati bakterija helicobacter pylori ili određeni lijekovi, a može se i naslijediti genetski. Glavni simptomi su probavne smetnje i bol u želucu, a važno je na vrijeme otkriti ovu bolest kako ne bi došlo do komplikacija.

Čir na želucu liječi se skupinom lijekova i to vrlo uspješno, a pomoći mogu i male promjene u životnim navikama, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike