7.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Laringitis kod djece: Zašto nastaje, koji su simptomi i kako ga liječiti?

Laringitis kod djece: Zašto nastaje, koji su simptomi i kako ga liječiti?

Laringitis je poprilično česta pojava u dječjoj dobi, s time da su učestaliji akutni laringitisi. Laringitis kod djece označava upalu grkljana te uglavnom dolazi u sklopu akutne respiratorne infekcije.

Ovom upalom uglavnom su zahvaćene sluznice nosa, grla i grkljana. Moguće je da se laringitisom obuhvati i upala donjeg dišnog puta, to jest sluznica dušnika i bronha. Najčešće prolazi u nekoliko dana, no postoji i mogućnost nastanka kroničnog laringitisa koji može izazivati poteškoće.

S obzirom na to da su djeca u vrtiću i školi u neprestanim bliskim kontaktima te dodiruju svašta, a onda svoja usta, nije neobično da je ovo jedan od češćih problema upravo u vrtićkoj i školskoj dobi.

Uzrok laringitisa kod djece je najčešće virus i to respiratorni, virus gripe, adenovirus ili respiratorni sincicijski virus. Ovo je ujedno i razlog zašto se laringitis u pravilu najčešće pojavljuje u hladnijim mjesecima. Bakterija također može biti uzrok laringitisa te se u tom slučaju radi o mnogo težoj bolesti. Bakterijski laringitisi su mnogo rjeđi, ali opasniji jer se tada radi o superinfekciji.

Kronični laringitis je teže stanje koje duže traje i ima pojačane simptome, a nastaje ako se akutni nije liječio ili ako se nije liječio na vrijeme. Na nastanak kroničnog laringitisa mogu utjecati i pušenje, alkohol, zagađeni zrak, GERB te pretjerano korištenje grla i glasnica.

Nakon zaraze, upala grkljana razvija se u roku tjedan dana. Tada se počnu pojavljivati jasni i prepoznatljivi simptomi laringitisa kod djece. S obzirom na to da upala za rezultat ima sužavanje dišnog puta i otežavanje disanja, među prvim simptomima su promuklost i jak kašalj.

Uz to, ostali simptomi podsjećaju na prehladu, no intenzivniji su premda nisu previše izraženi.

Ovo su najčešći simptomi laringitisa kod djece:

Blago do umjereno povišena temperatura

Sekret iz nosa

Grlobolja7
Promuklost

Kašalj koji zvuči kao lavež psa

Čujno i otežano disanje

Kašalj koji budi iz sna

Akutni laringitis kod djece nije rijetkost, no uglavnom se zaraze ne ponavljaju nakon predškolske dobi. Njegov najčešći simptom je jak kašalj koji djecu budi iz sna i uznemirava jer stvara osjećaj otežanog disanja, a onda, posljedično, i jačeg kašlja.

Kod spastičnog subglotičnog laringitisa koji se javlja neovisno o akutnim infekcijama, simptomi se mogu pojavljivati u ljetnim mjesecima i to poprilično naglo. No, u ovom slučaju nema znakova upale gornjeg dišnog sustava nego dijete ima promukli kašalj i teško diše. Ovo stanje može nastati i zbog genetskih predispozicija.

Simptomi bakterijskog laringitisa kod djece su intenzivniji te mnogo teži od onih kod virusne infekcije. Ovo su najčešći simptomi bakterijskog laringitisa:

Opće loše stanje organizma

Manjak snage, slabost

Visoka tjelesna temperatura

Težak promukli kašalj

Teško disanje

Gnojni sekret iz sluznice

Kada dođe do grlobolje, treba poduzeti korake liječenja čim prije kako se upala ne bi pojačala i izazvala kronični laringitis kod djece. Liječenje se izvodi terapijom, mirovanjem i spuštanjem povišene tjelesne temperature. Lijekovi koji se mogu davati djetetu su inhalacijski adrenalin te kortikosteroidi. Ovi lijekovi će smanjiti oticanje sluznice i omogućiti lakši dotok zraka te smanjiti upalu. Rijetko je potrebno bolničko liječenje te se djeca obično šalju na kućnu njegu.

Kod bakterijskog laringitisa kod djece je u nekim slučajevima potrebna i intubacija kako bi se održao dišni put. Na liječenje laringitisa kod djece će vas uputiti liječnik te se ne preporučuje vlastoručno davanje lijekova, kao niti davanje antihistaminika (lijekova protiv alergije).

Jedna od najvažnijih stvari koje roditelj treba znati kada dijete doživi upalu grkljana je da ga treba naučiti smiriti. Dijete će se bojati jer neće moći disati kao inače što će uzrokovati dodatan kašalj i tako stvoriti začarani krug.

Smirivanje djeteta kod laringitisa neće biti lako, posebno usred noći kad ga probudi kašalj. Smirite dijete tako da ga postavite u sjedeći položaj s povišenim gornjim dijelom tijela. Stavite ga u krilo, podignite mu trup i tješite ga.

Ovlažujte prostorije u kojima dijete boravi i ne dopuštajte pušenje cigareta uz njega. Ovlaživanje prostora možete činiti putem difuzora ili držanjem vode na radijatorima. U vodu možete dodati i do tri kapi eteričnog ulja, no nemojte pretjerati kako zrak ne bi bilo previše zagušen.

Pri pojavi prvih simptoma krenite s korištenjem prirodnih ljekovitih čajeva. Najbolje bi bilo ako možete raditi čajeve iz rinfuze te da koristite čaj od bazge, kamilice, maslačka ili kadulje. Čaj od trputca pomoći će u iskašljavanju i smanjivanju upale. Nemojte izostaviti niti cimet i med koji će pomoći u bržem rješavanju upale, ali i brže smanjiti kašalj, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike