4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Crkva u Odri dobila crvenu naljepnicu, no svejedno su održane tri mise

Crkva u Odri dobila crvenu naljepnicu, no svejedno su održane tri mise

Župa i crkva Sveti Juraj i Ime Marijino u Odri koja je teško oštećena u potresu 29. prosinca u subotu je nakon brzog pregleda dobila crvenu naljepnicu neuporabljivosti. Međutim, kako se doznaje od mještana u Odri, u crkvi su u međuvremenu usprkos preporuci održane tri mise, jedna u subotu uvečer te još dvije u nedjelju.

Kako se neslužbeno doznaje, nekoliko dana nakon potresa župnik velečasni Vladimir Cvetnić vjernicima je kazao kako je crkva sigurna. Pred crkvom je postavljena i skela kako bi ublažila štetu od dodatnih podrhtavanja.

Međutim, tijekom jučerašnjeg brzog pregleda na kojem župnik nije bio prisutan utvrđena su teška oštećenja pa je crkva dobila crvenu naljepnicu koju, spomenuti župnik negira. Naljepnica je, danas ujutro prekrivena plakatom pa ju vjernici nisu mogli vidjeti.

-Brzim pregledom ustanovio sam da objekt nije siguran pa sam mu dao crvenu naljepnicu. U objekt nisam ulazio jer sam već prema vanjskim oštećenjima utvrdio da nije siguran. Ispod skele sam uočio veliku pukotinu po sredini crkve te ustanovio da je urušen i dio zabatnog zida što je bilo dovoljno da procijenim kako objekt nije upotrebljiv. Sada je najvažnije da se on čim prije sanira – kazao je Boris Borna Iharos, inženjer arhitekture iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo kojeg je angažirao Sektor za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata pri Gradskom uredu za graditeljstvo i prostorno uređenje.

Iharos napominje i kako je pokušalo kontaktirati župnika da mu priopći rezultate brzog pregleda, no on je bio nedostupan na oba telefona, a dodaje i kako oštećenik nije zadovoljan rezultatom njegov izvida, može zatražiti i dodatni pregled.

-Sigurnost ljudi je najvažnija i ona ne može i ne smije biti politički obojana – kazao je kratko Zvonimir Bulić, vijećnik u Mjesnom odboru Odra koji je na svojim Facebook stranicama objavio fotografiju crvene naljepnice na crkvi.

Večernji list je pokušao stupiti u kontakt s velečasnim Cvetnićem, no do zaključenja teksta, nije bio dostupan za razgovor, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike