Koja je njihova tajna? U ovoj je zemlji unatoč koroni smrtnost manja nego prethodnih godina

Screenshot: N1

Novo istraživanje otkriva kako je Novi Zeland učinio još i više od održavanja niskih stopa zaraze, izbjegavajući i velik udio smrtnih slučajeva od drugih uzroka koji su posljednjih godina utjecali na državu. Podaci još nisu dostupni kako bi u potpunosti otkrili razloge, ali znanstvenici koji su primijetili ovu činjenicu imaju nekoliko ideja.

Budući da je otok, izolacija Novog Zelanda dala mu je neke prednosti u kontroli zaraznih bolesti, ali snažna okrenutost turizmu značila je da je dosta slučajeva zaraze Covida-19 pristiglo na obale prije nego li je uopće prepoznata opasnost.

Vlada je odgovorila snažnim zaključavanjem dok nije bila sigurna da su svi slučajevi eliminirani.Kratki skokovi broja zaraženih, kada je virus ‘pobjegao’ iz karantene, također su brzo riješeni.

U državi od 5 milijuna ljudi, samo 25 osoba umrlo je od Covida-19.

Neke druge zemlje su pokušale kopirati ono što Novi Zeland radi, iako im je obično nedostajala suosjećajnost i jasnoća kojom je premijerka Jacinda Ardern objavljivala odluke.

Oni koji su se protivili snažnoj vladinoj intervenciji, posebno karanteni, Novi Zeland smatrali su oličenjem onoga što ne treba činiti.

To je uključivalo upozorenja na neželjene posljedice, kako ekonomske, tako i socijalne, uključujući i dodatne smrtne slučajeve kao što su samoubojstvo ili obiteljsko nasilje.

Broj smrtnih slučajeva u Novom Zelandu pao je na 123.4 na milijun stanovnika, što je pad od 11% u usporedbi s prethodnim godinama.

Za istrage, obdukcije i izvještavanje potrebno je vrijeme, tako da analiza uzroka smrti još nije dostupna.

Nitko vjerojatno neće predložiti zatvaranje zemalja kako bi se ponovilo ovo postignuće, ali autori sugeriraju da bi se detaljnija analiza mogla pokazati vrlo korisnom, piše IFL Science, prenose 24sata.

Facebook Komentari