Bijela odjeća vam je požutjela? Evo kako joj vratiti njenu boju

Najbolji način da bijelo rublje ostane bijelo je brinuti o njemu na pravi način. To podrazumijeva da ga odvojite od obojenih tkanina, a jako zaprljane predmete perite skupa kako bi spriječili širenje prljavštine na druge odjevne predmete.

Upotrijebite preporučenu količinu deterdženta i nemojte zatrpati perilicu rubljem. Svjetlije rublje perite rjeđe kako biste usporili proces blijeđenja boja i perite ga hladnom vodom kad god je to moguće. Prije pranja odjeću okrenite naopako.

Ovi proizvodi za pranje rublja pomoć će vraćanju nečistih ili požutjelih tkanina u njihovu prijašnju boju:

1. Izbjeljivač

Većina izbjeljivača uklanja mrlje odnosno pretvara ih u bezbojne kemijskim djelovanjem nazvanim oksidacija. Koristite izbjeljivač s klorom samo za bijele i isprane boje. Prije upotrebe provjerite upute.

Upozorenje: Izbjeljivač s klorom može stvoriti opasno isparavanje u kombinaciji s octom, proizvodima od amonijaka ili drugim kemikalijama za kućanstvo pa nikada nemojte kombinirati ove proizvode za čišćenje.

2. Limunov sok

Limunov sok je prirodno sredstvo za izbjeljivanje i osvježavanje rublja. Dodajte jednu šalicu vode u perilicu rublja zajedno s deterdžentom. Koristite ovaj sok samo za bijelo rublje, jer može izbijeliti određene boje.

3. Natrijev bikarbonat (soda bikarbona)

Natrijev bikarbonat ili soda bikarbona pomaže kod izbjeljivanja i omekšavanja odjeće. Na početak ciklusa dodajte sodu bikarbone zajedno s uobičajenim tekućim deterdžentom za rublje. Ako koristite deterdžent u prahu, dodajte sodu bikarbonu tijekom ciklusa ispiranja.

4. Natrijev borat (boraks)

Pomaže ukloniti mrlje te deodorizira i posvjetljuje odjeću. Boraks također razgrađuje minerale u vodi kako bi deterdžent bio učinkovitiji.

5. Natrijev karbonat

Natrijev karbonat ima višu razinu alkalnosti što ga čini snažnim sredstvom za čišćenje.

Upozorenje: Može izazvati iritaciju kože. Ako dođe do kontakta s kožom temeljito isperite to područje.

6. Destilirani bijeli ocat

Dodajte destilirani bijeli ocat u dozator omekšivača ili ručno dodajte ocat na početku ciklusa ispiranja. Blaga octena kiselina u octu djeluje kao izbjeljivač i sjajilo za sivu, prljavu odjeću, piše Better Homes&Gardens, prenose 24sata.

Facebook Komentari