Beroš: Završena je obdukcija žene koja je preminula nakon cijepljenja protiv covida

Nacionalni stožer Civilne zaštite obraća se javnosti vezano uz koronavirus i potrese.

Najnoviji podaci objavljeni su uoči konferencije Stožera:

U posljednja 24 sata zabilježen je 1071 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5908. Među njima je 2390 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 200 pacijenata. Preminule su 53 osobe. Prosjek preminulih je 76,8 godina.

“Među njima imamo mladu osobu od 36 godina koja je imala komorbiditet astmu i pretilost”, izvijestila je Vera Janković Katalinić, prenosi N1.

Krunoslav Capak je opisao situaciju: “Prošli tjedan smo imali pad od 48% na tjednoj razini prosjeka, a u ovom tjednu imamo 16%. Incidencija u Hrvatskoj je 417,5, značajno manje nego prethodnih tjedana, no u nekim županijama je relativno visoku – Međimurska 724,2, a u nekima je niska – Dubrovačko-neretvanska 160. U odnosu na druge zemlje EU i stopa smrtnosti Hrvatska je na 19. mjestu, a što se tiče 14-dnevne incidencije na 15. smo mjestu u Europi. Udio pozitivnih testova u tjedan dana u ukupnim testiranjima je bio 23. Spomenuo bih da smo odsubote cijepili u Sisku 1.040 osoba.”

Ministar Vili Beroš je izvijestio o smrtnom slučaju nakon cijepljenja: “Nakon nalaza patologije obdukcije ženske osobe stare 82 godine, korisnice Doma za starije u Čakovcu, koja je 27. 12. cijepljenja, sljedeći je dan preminula. Nakon cijepljenja gospođa je bila urednog stanja. Sljedeći dan ujutro 28. 12. provjerili su stanje, bilo je uredno, no isti dan poslijepodne došlo je do pogoršanja kliničkog stanja po kardijalnom tipu. Pozvana je hitna pomoć, no sat vremena kasnije je umrla. Obdukcija je pokazala da je negativna na covid i da je preminula od zatajenja rada srca uzrokovanog povećanjem srca, fibrozom, uzrokovano teškim promjenama srčanih krvnih žila. Bolesnica je bila kronični bolesnik od astme zbog čega je imala sondu, imala je anginu pectoris te urinarni infekt. Bila je ležeća i nije samostalno hodala. S obzirom da cjepivo nema kontraindikacija, procijenjeno je da ju je potrebno cijepiti, no preminula je zbog kardinalnog zatajenja. Nije utvrđeno da je uzrok smrti povezan sa cijepljenjem.”

Beroš je napomenuo da se radilo o višegodišnjim problemima i promjenama stanja organizma. “Događaj je prijavljen kao potencijalno sumnjiva nuspojava HALMED-u, no Povjerenstvo u Ministarstvu zdravstva smatra da smrt bolesnice nema veze s cijepljenjem”, dodao je.

O prijavi HALMED-u rekao je: “To je uobičajeni postupak. Sve sumnjivo se mora prijaviti. Budući da u tom trenu nismo imali obdukcijski nalaz, morali smo prijaviti sumnju sukladno zakonu.”

O eventualnim promjenama u mjerama Davor Božinović je rekao: “Naše brojke su bolje, no analizom šire situacije vidimo naznake nečega što se naziva trećim valom epidemije. Velik broj zemalja EU ulazi u novi lockdown paralelno sa cijepljenjem. Mi ćemo pažljivo pratiti trendove i povlačiti optimalne poteze.

Ozbiljno razmišljamo o iskustvima u Europi s nekim popuštanjima u posljednje vrijeme. Tu je i pojava novog soja virusa u sve većem broju država članica. Moramo popratiti moguće efekte posljednjih događaja, mislim tu i na potres, ali i na Božić i Novu godinu, no za to je još prerano. Još nismo donijeli odluke, ali promišljanja o popuštanju u ovom trenutku nema.”

O istraživanju novog soja koronavirusa u Hrvatskoj Alemka Markotić je rekla: “Imamo dio preliminarnih rezultata, to je dugotrajna analiza. Dio uzoraka se još testira i potrebni su komplicirani programi i iskustva da se to analizira. Čim budemo imali relevantne informacije, podijelit ćemo ih.”

O odobrenju Moderninog cjepiva Beroš je rekao: “Jučer je bio sastanak u EMA-i oko odobrenja za Modernu. Imali su još neke dvojbe, danas će ponovno biti sastanak pa ćemo vidjeti što će stručnjaci odlučiti. Jučer smo imali sastanke oko toga.”

“Razgovarao sam s načelnikom Istarskog stožera i nije opcija predlaganje popuštanje mjera”, dodao je Božinović. “Što se tiče povrata propusnica, zbog ovih okolnosti vezanih uz potres tu smo odluku ukinuli, nema više zabrane napuštanja županija.”, prenosi N1.

Facebook Komentari