Voćni sok i đumbir pomažu kod manjka sna i previše alkohola

Foto: Unsplash

Glavobolja, dehidracija, mučnina i vrtoglavica samo su neke od tegoba povezanih s pretjeranom konzumacijom alkohola. Ne postoji univerzalni lijek ni čarobna tableta koja može otkloniti smetnje, no ublažit će ih tradicionalni domaći provjereni lijekovi koje već imate u svom hladnjaku.

– U našim krajevima najčešće se spominju rasol ili salamura od kiselog kupusa, juha od rajčice, voda, nezaslađena kava s limunom, jogurt ili domaća pileća juha – pojašnjava prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender, direktorica Vitaminoteke i klinička nutricionistica na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb.

Simptomi mamurluka, objašnjava ona, rezultat su dehidracije i intoksikacije organizma. Ako to želite izbjeći, nemojte piti ili pijte umjereno. Ako to nije moguće, valja znati kako piti da biste izbjegli najteže posljedice.

– Mamurluk će biti slabijeg intenziteta ukoliko se konzumiraju manje količine alkohola kroz dulji period i ako se pritom konzumiraju umjerene količine hrane. Isto tako, valja znati da pića koja sadrže višu količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskeyja i crnog vina, uzrokuju jači mamurluk nego pića poput gina i vodke koja ne sadrže metanol. Unatoč ljekovitim svojstvima koja se pripisuju crnom vinu, ono kod nekih osoba može uzrokovati glavobolju zbog sadržaja molekule tiramina koju nalazimo i u zrelim sirevima – istaknula je Vranešić Bender.

Usto, pjenušac sadrži visoku koncentraciju aromatskih spojeva i češće uzrokuje glavobolju. Savjetuje i da prije konzumacije alkohola popijete puno vode te jedete masniju hranu. Ako te metode nisu pomogle, možete sljedećeg jutra posegnuti za prokušanim namirnicama koje zasigurno imate pri ruci i koje će pomoći u ublažavanju tegoba. Tako će voćni sokovi zahvaljujući voćnom šećeru fruktozi suzbiti simptome, dok će suha hrana poput krekera ili prepečenca održavati razinu šećera u krvi stabilnom i dati osjećaj sitosti.

– Korijen đumbira poznata je prirodna pomoć kod mučnine, a njegovu djelotvornost kod simptoma mamurluka potvrdilo je i nekoliko znanstvenih istraživanja. S obzirom da đumbir ima vrlo intenzivan okus, konzumirajte ga u obliku čaja ili dodajte u svježe cijeđene sokove od voća i povrća. Također, popijte kavu i konzumirajte puno vode – savjetuje prof. Vranešić Bender.

Kaže i kako je poželjno jesti hranu poput iznutrica, cjelovitih žitarica, mlijeka, jaja, mesa, ribe i zelenog lisnatog povrća te banana, orašastih plodova i mahunarki. Tajni sastojak tih namirnica je vitamin B.

– Vitamini B kompleksa esencijalni su u procesu razgradnje alkohola u organizmu. Važni predstavnici vitamina B kompleksa u ovom će slučaju biti vitamini B1, B2 i B6 – istaknula je prof. Vranešić Bender.

Usto, jedite puno juha i variva, a pritom prednost dajte nemasnim povrtnim juhama i varivima pripremljenima od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača te korjenastog povrća.

– To povrće obiluje klorofilom koji je poznat kao čistač jetre, a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari. Topla juha od rajčice je odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol, a poznati je borac protiv mamurluka – zaključila je dr. Vranešić Bender, pišu 24sata.

Facebook Komentari