29.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Detaljne upute: Što činiti prije, za vrijeme i nakon potresa

Detaljne upute: Što činiti prije, za vrijeme i nakon potresa

Upute za ponašanje u slučaju potresa.

Prije potresa pronađite sigurna mjesta u svakoj sobi, stol ili nosivi zid, koji će vam služiti kao zaklon. S članovima obitelji odredite i mjesta za sastajanje nakon potresa.

Tijekom potresa se minimalno krećite i nemojte panično istrčavati na otvoreni prostor. Pokušajte što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta.

Ako vas potres zatekne u zatvorenom prostoru, sakrijte se pod čvrsti stol, klupu ili nosivi zid. Ako stola nema u blizini, zaštitite glavu rukama te se prislonite uz kut nosivog zida. Ostanite daleko od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova te svega što bi moglo pasti, kao što su rasvjetna tijela ili police.

Ako ste u krevetu, zaštitite glavu jastukom. Ako ste na zatvorenom, nakon što se podrhtavanje smiri: izađite van. Nipošto se ne koristite dizalom.

Ako ste na otvorenom, udaljite se od zgrada, stupova i drveća. Ako ste u vozilu, izbjegavajte zaustavljanje blizu zgrada, nadvožnjaka, stupova i drveća.

Nakon potresa ostanite na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna. Ponesite dokumente, novac, lijekove, tople odjevne predmete, pokrivače, prvu pomoć, vodu i hranu.

Ako ste pod ruševinama, ne palite šibice ili upaljače. Kretanje smanjite na minimum. Preko usta stavite maramu ili dio odjeće. Ostanite smireni i lagano udarajte po cijevima tako da vas spasioci mogu pronaći. Upotrijebite zviždaljku ako imate.

Ne vičite jer postoji opasnost da udahnete opasne količine prašine. Nakon potresa, budite spremni na ponovna podrhtavanja. Naknadni potresi mogu dodatno oštetiti već oštećene zgrade.

Najnovije

Još iz rubrike