Trostruki ubojica tužio državu jer nije zadovoljan uvjetima u zatvoru

Trostruki ubojica Igor Matanović koji kaznu izdržava u Kaznionici u Lepoglavi, tužio je državu i tražio 100.000 kuna naknade za povredu prava osobnosti uzrokovanu uvjetima smještaja u zatvoru. No, spor je izgubio i morat će platiti 30.000 kuna za podmirenje troškova parnice. Matanović je presudom Županijskog suda u Slavonskom Brodu za ubojstvo oca, pomajke i kuma osuđen na 26 godina zatvora, nakon čega je Vrhovni sud prvostupanjsku presudu povećao na 30 godina.

Matanović je u Lepoglavi od 2009., i od dolaska je, tvrdi, izložen ponižavajućem i nečovječnom postupanju. Povrijeđeno mu je ljudsko dostojanstvo zbog prenapučenosti zatvora i neosiguravanja humanih uvjeta boravka. U tužbi je naveo da je od dolaska u Kaznionicu smješten na raznim odjelima u prostorije od deset do 12 kvadrata s četiri do sedam osoba. Žalio se da se u prostorijama za smještaj nalazi i WC bez ventilacije, da soba nema prekidač za hitne pozive i zaštitu od požara, da nema dovoljno dnevnog svjetla, da je zimi grijanje preslabo, a ljeti mu je u ćeliji prevruće.

U tužbi navodi da je “Grad Lepoglava prikopčan na vodovodni sustav Kaznionice, radi čega često ostaju bez pitke vode”. Hrana je, tvrdi, neukusna i ne odgovara propisanim standardima.

Uprava Kaznionice je, uz pobijanje navoda o nehumanim uvjetima, navela da je na odjelu zatvorenicima na raspolaganju cijelog dana kupaonica sa četiri tuša i toplom vodom, da se zatvorenici u slobodno vrijeme mogu organizirano baviti slobodnim aktivnostima, da postoje radno-terapijske radionice i sekcije poput stolnoteniske i informatičke, i da se svakodnevno u slobodno vrijeme mogu baviti sportskim aktivnostima.

Omogućeno im je i osnovno obrazovanje, kao i obrazovanje za odrasle, za zanimanja pomoćni kuhar, zavarivač, stolar, operater na računalu i drugo. Imaju 24 sati na dan zdravstvenu zaštitu. Općinski sud u Varaždin je odbacio navode iz tužbe i odredio da Matanović državi mora platiti 30.000 kuna troškova, piše Večernji.

Facebook Komentari