VIDEO Spektakl na nebu: Ovakav susret Jupitera i Saturna nismo mogli vidjeti skoro 800 godina

Na zimski suncostaj u ponedjeljak 21. prosinca na nebu ćemo moći vidjeti “bliski susret” Jupitera i Saturna.

Takav susret planetarnih razmijera nije se dogodio od 1623. godine, a u noći na 22. prosinca na nebu će nam se planeti prividno naći skoro u istoj točki, odvojeni jedan od drugoga svega 0,1 stupanj, piše Astronomski savez.

Istina je zapravo da Jupiter i Saturn u stvarnosti uopće neće biti blizu već milijunima kilometara udaljeni jedan od drugoga. No, gledajući iz naše perspektive, sa Zemlje, oni će se poravnati, prenose 24sata.

Planeti se prividno na nebu približavaju svakih 20 godina. Naime Jupiteru treba 12, a Saturnu 30 godina za jedan krug oko Sunca

Pojavu njihovog bliskog mimoilaženja nazivaju ‘velikom konjukcijom’. Posljednja je bila 28. svibnja 2000. godine, ali ju je bilo nemoguće vidjeti s obzirom da su bili vrlo blizu Sunca pa je sunčeva svjetlost onemogućavala motrenje te pojave. Iz istog razloga i posljednju ovako blisku konjukciju 1623. ljudi nisu mogli vidjeti.

Ovako lako vidljiva ‘velika konjukcija’, kakvu ćemo imati priliku sada vidjeti, zadnji put je bila 4. ožujka 1226 godine, prije gotovo 800b godina.

Najbolje vrjeme za gledanje ove pojave golim okom bit će od 16.30 sati do 18.00.

Share This Article